Bila lama duduk di rumah, kita jadi tak tahu nak masak apa, tapi perlu ingat, musim PKP ini jangan sampai berlaku pembaziran, pastikan guna sebaik mungkin barang dapur agar tidak terputus bekalan nanti. Ini antara resepi mudah dan tidak perlukan bahan yang melampau banyak pun, terima kasih puan Maznah Sumaila atas perkongsian menu ini.
Daging Masak Merah Ala Thai KapKunKap
– Bawang Putih 2 bijik size paling besar dalam labu dia.
– Bawang Holand sebijik. Memang banyak guna bawang holand supaya sedap manis.
– Cili Merah yang besar tu
– Sos cili, sos tomato, sos tiram semua ikut suka nanti nak letak banyak mana.
Daging dalam 500gram atau ikut banyak mana kita nak makan. Rebus dia besar macam tu dan masa rebus letak pewarna makanan (merah).
Semasa rebus daging aku pecahkan halia dalam 2 inci untuk hilangkan bau dia nanti. Bijak kan?!
Lepas tu, daging dah masak kita potong dia seperti di atas. Cantikkan aku potong. Teruja tau mak mertua ampa bila menantu pandai potong daging. Hahaaaa
Ads
Kemudian, kita goreng daging tadi. Goreng sekejap untuk bagi nampak warna gelap sikit sahaja. X payah lama sangat nanti keras aku tak tanggung jawab. Hahahaaa
Guna minyak yang sama (jimat kan) masukkan bawang putih dan bawang holand. Tumis sampai naik bau. Lepas tu letak 1 sudu kecik cili boh.
Nak pedas, letak la banyak sikit. Tiada masalah. Aku perasan jari aku dah start gemuk lah! Adoiiiiii
Ads
Haaaa ni kita tumis cili boh tadi, lepas tu masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram ye kengkawan.
Banyak mana nak letak? Ikut laaaa, rasa nak ada kuah lebih, letak lebih skit sos2 tadi.
Yang ni aku hampir lupa. Sebab optional sahaja. Cehhhh bahasa omputih dohhhh… Hahaha
Ads
Kalau ada sos ikan, boleh letak sikit dalam 1 sudu kecik sahaja. Kalau tiada sos ikan, tidak usah gusar dan bimbang. Tidak berdosa ye.
Then, masukkan daging yang kita goreng tadi. Gaul sebati. Letak air rebusan daging dalam 2 sudu besar. Biarkan daging seketika.
Masa ni la ko letak serbuk perasa, gula dan garam ye. Garam jangan banyak. Sebab sos tiram dan sos ikan sudah masin tu.
Dah rasa nak kering, masukkan cili besar ye. Aku hampir lupa cili ni tadi. Hahahahaa..
Tanpa sirih junjung tidak sempurna acara dalam majlis perkahwinan. Ia menjadi salah satu hantaran buat bakal pengantin.
Gubahan sirih junjung pada hari ini merupakan gabungan antara dua cita rasa iaitu klasik dan juga moden. Penggunaan daun-daun sirih segar diaplikasikan untuk menghasilkan gubahan yang cantik.
BAHAN-BAHAN:
Daun Sirih
Gunting
Bunga Kekwa
Bunga Teluki
Pelilit
Lidi Sate
Dawai Hijau
Span Basah
Set Bunga Gambir
Pinang
Kapur
LANGKAH 1
Mula-mula gulung daun sirih dengan lidi sate menggunakan pelilit. Ketepikan.
LANGKAH 2
Selepas itu, cucukkan bunga kekwa pada span basah dimulai dengan bahagian tepi dan tengah.
LANGKAH 3
Kemudian, cucukkan pula bunga teluki pada bahagian tengah.
LANGKAH 4
Setelah itu, sisipkan daun sirih yang telah digulung tadi di antara bunga kekwa dan bunga teluki.
LANGKAH 5
Akhir sekali, lengkapkan gubahan sirih junjung ini dengan set bunga gambir, pinang dan kapur bagi menambahkan aura.
TIP PILIH SIRIH JUNJUNG:
Bagi menghasilkan sebuah gubahan sirih junjung yang menarik, pastikan anda memilih daun sirih Melayu kerana selain daunnya yang keras dan tahan lama, ia juga senang dibentuk dan akan tampak cantik.
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Ini lempeng bukan sebarang lempeng, lempeng dibuat daripada nasi. Bukan tepung seperti yang kebiasaan di buat.
Jadi jika ada lebihan nasi pada waktu malam, buatlah lempeng keesokannya untuk sarapan pagi
Bahan :
2 cawan nasi
1 1/2 cawan tepung gandum
3 cawan air
1 ketul kiub pati ayam/kiub pati ikan bilis
Sedikit garam
Cara :
1.Kisar nasi dengan 1 cawan air hingga hancur halus
2.Tambah 2 cawan air dalam pengisar tadi, kemudian masukkan tepung, kiub pati ayam/ikan bilis dan sedikit garam.
3.Kisar sehingga sebati. Jika adunan kurang pekat, tambahkan sedikit lagi tepung.
4.Panaskan kuali non stick, sapu sedikit minyak dan tuang sesenduk adunan. Biarkan masak seketika hingga bahagian bawah agak garing kekuningan dan terbalikkan. Tunggu sampai masak dan angkat
5.Ulang sehingga habis adunan. Sedia dihidang. Sedap dicicah dengan kuah kari/sambal sardin/sambal ikan bilis
*Setiap kali nak tuang adunan tu..sapu juga sedikit minyak dlm kuali untuk dapat lempeng yang menarik.