
Tak perlu campuran tepung, garam dan perasa. Hanya goreng kosong tapi confirm bertambah.
Empunya resepi turut berkongsi tips supaya rendam terlebih dahulu bawang dengan air bagi mengelakkan mata pedih sewaktu mengupas kulitnya.
Dan jika tidak mahu mata pedih sewaktu menghiris bawang, simpan bawang yang telah dikupas di dalam peti ais.
.
.
Cara:
1.Goreng bawang seperti biasa menggunakan minyak yang banyak dan api panas.
2.Apabila bawang mula garing dan agak keperangan, terus angkat. Jangan tunggu sehingga bawang bertukar warna gelap, nanti rasanya hangus dan pahit.
3.Tunggu bawang betul-betul sejuk baru masukkan ke dalam bekas. Jangan tutup bekas semasa bawang masih panas, wap akan menyebabkan bawang lembab dan tidak crispy.
.
Foto : Instagram emymellisa
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Wantan Mee Kicap & Sup Dumpling Homemade Untuk Mereka Yang Ingin Tukar Selera Berbuka Nanti

Isi Kandungan
ToggleSetelah beberapa hari berbuka asyik dengan menu yang lebih kurang sama, apa kata harini kita cuba resepi wantan mee kicap homemade yang dikongsi wanita ini di Masak Apa Hari Ni (MAHN). Pasti suami makan bertambah!
Alhamdulilah…
Iftar Ramadhan ke-10. Menu simple lepas dah bosan makan nasi.
Wantan Mee Kicap dengan Sup Dumpling Homemade. Nak best & layan lagi…siapkan kicap cili potong dengan Minyak Bawang Putih Goreng. Naik ke bulan layan diaa…
.
Since ramai yang DM, WhatApps tanya mengenai resipi ni. So, saya sharekan resipi Wantan Mee Kicap & Sup Dumpling Homemade dekat bawah ni ye.
RESIPI : Wantan Mee Kicap & Sup Dumpling
Wantan Mee Kicap
Bahan-bahan Mi Wantan Kicap:
Mi Wantan – ( dicelur & letakkan sedikit minyak untuk x melekat )
Sos Tiram
Kicap
Minyak Bijan
Cara-caranya :
Satukan kesemua bahan ( Sos Tiram, Kicap, Minyak Bijan ) di dalam bekas. Kemudian, masukkan Mi Wantan yang telah dicelur ke dalam bekas yang berisi bahan² kicap tadi. Gaul rata sehingga semua sebati & kicap meresap elok ke dalam Mi Wantan tadi.
Bahan-bahan sampingan :
Sawi / Pak Choy – dicelur seketika
Cendawan Shitake Kering – direndam dalam air panas sehingga lembut. Toskan lebihan air
Bahan-bahan untuk inti Dumpling :-
Isi Ayam / Isi Udang
Cendawan Shitake Kering – direndam dengan air panas, toskan lebihan air.
Daun Bawang
Lobak Merah – ( dipotong dadu kecil² )
Bawang Merah/Bawang Holland – ( dipotong dadu kecil² )
Lada Sulah
Sos Tiram
Garam
Kiub Ayam / Stok Ayam
Tepung
Cara-caranya :
Kisar halus isi ayam/isi udang dengan cendawan shitake kering yang telah direndam tadi. ( Kalau nak senang, kisar sekali dengan isi ayam/isi udang tapi kalau x potong dadu kecil² ) bersama sedikit garam, sos tiram, lada sulah, kiub ayam/stok ayam.
Kemudian masukkan lobak merah, daun bawang serta bawang yang telah dipotong tadi serta sedikit tepung. Gaul rata untuk pastikan semuanya sekata.
P/S : Pastikan inti dumpling xpenuh sangat sebab kulit dumpling mudah terkoyak. Gunakan 1 sudu kecil je untuk letak inti tu. Lekatkan kulit dumpling tu gunakan air & tekan sedikit untuk padatkan dan kemaskan inti di dalam kulit dumpling tersebut. Kemudian, boleh kukus dalam 20 minit.
Bahan-bahan untuk Sup Dumpling :
Kiub Ayam/Stok Ayam
Air
Kobis Cina panjang ( jika suka )
Dumpling – ( yang telah dikukus )
Daun Bawang
Bawang Goreng
Cara-caranya :
Masukkan air, kiub ayam/stok ayam, kobis panjang ( jika suka ) dan dumpling yang telah dikukus tadi. Renehkan seketika sehingga mendidih dan boleh dihidangkan dengan taburan daun bawang serta bawang goreng.
Nota :
Untuk menambahkan kesedapan Wantan Mee Kicap, boleh sediakan kicap cili potong dengan Minyak Bawang Putih. Memang terangkat.
Selamat Mencuba!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Sate Simple, Sekejap Sahaja Dah Siap

Resipi sate ini paling mudah untuk diikuti, malah kuah kacang yang dikongsikan juga senang disediakan. Sesuai untuk juadah hujung minggu bersama keluarga tersayang. Makan-makan dengan keluarga lebih meriah tambahan aktiviti membakar sate ni buat ia lebih meriah. Selamat mencuba.

Bahan :
Seekor ayam – ambil isi sahaja. Potong dadu dan toskan.
Bahan kisar :
2 labu bwg besar
1 labu bwg putih
2 inci halia
4 batang serai
Bahan perap :
2 Cawan gula
2 sk garam
4 sk kunyit
3 sb jintan manis
Cara :
1. Dalam besen besar, masukkan isi ayam, bahan kisar dan bahan perap.
2. Gaul sebati dan perap seketika.
3. Selepas itu baru cucukkan ke lidi.
4. Lebihan perapan tadi ambil sedikit letak dalam bekas dan masukkan sedikit minyak (untuk renjis masa bakar).
Kuah Kacang :
Bahan kisar :
Segenggam cili kering
2 labu bawang besar
2 inci halia
Bahan :
1 batang serai di ketuk
2 cawan kacang tanah yang dikisar
2 keping gula melaka
1/2 cawan gula
Garam
Air secukupnya
Asam keping
Cara :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, kemudian masukkan serai. Tumis sehingga pecah minyak.
2. Masukkan kacang tanah dan gaul sebati.
3. Selepas itu masukkan air dan kacau. Biarkan mendidih dengan menggunakan api perlahan.
4. Masukkan gula melaka, gula, garam dan asam keping.
5. Masak sehingga pekat, rasa dan tambahkan apa yang kurang.
Sumber : Noorlaili Zainal
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
(DIY) Gubah Sirih Junjung Anda Menjadi Eksklusif Dengan Cara Mudah Ini

Perkahwinan sememangnya memerlukan bajet yang banyak. Oleh itu jika anda ingin menjimatkan salah satu barangnya dalah dengan mengubah sendiri sirih junjung anda.
Ramai yang bertanya macam mana nak gubah Gubahan Sirih yang simple tapi nampak eksklusif. Jom kita lihat cara-caranya di bawah ini.
Bahan- bahan:
1) Span Kering
2) Lidi
3) Pasu Topi
4) Daun Sirih Plastik
5) Jarum Peniti
6) Gambir, Pinang, Kapur
7) Daun
8) Bunga Plum
9) Orchid
Langkah 1 : Letakkan span dalam pasu topi
Anda perlu sumbat span kemas dan “fit” dalam pasu topi.
Langkah 2 : Peniti daun
Gunakan jarum peniti untuk lekatkan daun sirih di sekeliling pasu topi dan cucuk daun sirih.
Langkah 3 : Gulung sirih junjung dan lilitkan dengan tape hijau
Kalau anda tak confident atau tak pandai gulung, boleh gam dulu daun sirih dengan hot glue gun, dan lilit dengan tape hijau.
Langkah 4 : Cucuk daun sirih ke dalam
Cucuk daun sirih yang digulung tadi dengan teratur dan kemas.
Langkah 5 : Letak bunga orchid
Bunga orchid tak semestinya kena warna krim, boleh letak orchid apa-apa warna sahaja ikut tema hantaran.
Langkah 6 : Letak daun dan aksesori
Letakkan bunga kecil dan daun-daun dimana-mana sahaja, asalkan dapat cover span dan tidak nampak penuh sangat.
Langkah 7 : Letak Pinang, Kapur, Gambir
Langkah ini kena hati-hati sikit, kerana ketiga-tiga barang ni agak manja dan senang hancur.
Langkah 8 : Siap!
Hasilnya cukup menarik!
Sumber : facebook ratuseharihandycraftenterprise
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI