Kebanyakan majlis perkahwinan zaman sekarang mesti dilengkapi dengan doorgift atau cenderamata untuk diberikan kepada tetamu yang hadir. Kalau zaman dahulu, bunga telur adalah satu bentuk doorgift yang paling popular. Namun sekarang, bunga telur tidak lagi menjadi pilihan.
Lambakan perniagaan yang menawarkan khidmat doorgift untuk majlis perkahwinan menampakkan perubahan trend daripada memberi bunga telur kepada memberi sesuatu yang lebih menarik. Ini antara gift best dari ScentCo Malaysia yang korang boleh order di Instagram mereka.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Nasi Kandar Ala Deen Maju Buat Suami Melekat Duduk Rumah
Kalau ke Penang, memang tak sah kalau tak pekena nasi kandar kan? Penangan nasi kandar memang boleh duduk tersandaq, mengigau kalau tak dapat.
Namun bagi yang duduk jauh dari Penang, macam mana pula kan? Disebabkan itu, perkongsian resipi daripada Siti Fatimah Mohd Jamil sangat membantu mengubati kerinduan. Dan apabila suami puji melangit, bermakna menjadilah usaha menjalankan kaji selidik nasi kandar sampai jadi ala Deen Maju.
Resipi Kari Sotong
Bahan :
1 biji Bawang besar hiris memanjang
4 biji bawang putih hiris
Seinci halia hiris
Seinci kunyit hidup hiris
Daun kari dua kayu
Sup bunjut
Cara :
.
1. Tumiskan bahan-bahan tadi sehingga naik bau.
.
2. Masukkan bancuhan serbuk kari daging Babas. Sukatan – 3/4 cawan dan dibancuh dengan air sehingga pekat.
.
3. Selepas pecah minyak, masukkan sedikit air.
.
4. Kemudian masukkan sotong dan tambahkan dua cawan air sehingga mendidih dan masak.
5. Masukkan sekeping asam keping. Jangan masukkan asam keping awal kerana boleh buat sotong menjadi liat.
.
6. Masukkan sayur kegemaran seperti terung dan lain-lain. Bagi yang sukakan pedas, boleh letak cili padi, begitulah sebaliknya. Masukkan terung dan cili api terlebih dahulu. Akhir sekali masukkan tomato dan biarkan kari pekat.
.
7. Perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa. Biarkan pekat mengikut citarasa masing-masing.
Resipi Kuah Kicap Pekat ala Deen Maju
Bahan-bahan kisar yang ditumis:
8-10 tangkai cili kering
Satu biji bawang besar
4 biji bawang putih
Cara :
.
1. Kisar sehingga halus dan tumiskan. Kemudian masukkan 1/2 cawan air.
.
2. Apabila pecah minyak, masukkan bawang besar hiris. Boleh masukkan cili padi jika suka pedas.
.
3. Masukkan kicap manis sehingga warnanya cantik.
4. Perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa.
.
5. Kuah kicap mesti rasa manis yang seimbang baru nikmat. Boleh juga buat ayam masak kicap style ni. Kuah kicap melengkapi rasa Nasi Kandar.
Resipi Ayam Goreng Mamak
Cara :
.
1. Perapkan ayam dengan bahan kisar halia+bawang putih+satu sudu teh garam. Perapkan sekurangnya 30 minit.
2. Apabila hendak mula memasak, masukkan bahan-bahan lain :
3 sb Serbuk kunyit
3 sb Serbuk kari
3 sb Serbuk cili
2 sudu gula
Serbuk pasti sedap knorr
*Jangan perapkan sekali kerana boleh buat ayam rasa pahit
.
.
3. Letak daun kari. Lagi banyak. Lagi harum.
.
4. Apabila minyak mula dipanaskan, baru masukkan satu senduk kecil tepung beras dan dilumur kepada ayam.
.
5. Kejadian setelah ayam dilumur dengan bahan-bahan tersebut.
.
6. Gorengkan dengan minyak yang banyak, pastikan minyak betul-betul panas dan api dibuka dengan kecil supaya memastikan ayam masak sekata.
Resipi Nasi Harum dan tidak muak
Bahan :
2.5 pot nasi beras faiza + air 3 pot air (gunakan pot periuk nasi)
Daun pandan
1 sudu kecil garam
1 sudu esen pandan
Cara :
.
1. Masak telur masin sekali ketika tanak nasi akan melemakkan lagi rasa nasi.
.
2. Sedia dihidang bersama bendi celur dan cili besar.
Sumber : Siti Fatimah Mohd Jamil
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Menu Jimat PKP, Sambal Hijau Ikan Bilis Manis Pedas
Selalunya kalau kita travel ke luar negara, sambal ikan bilis memang wajib dibawa kan? Buat pengubat rindu kepada tanah air katanya.
Kalau di rumah, lauk ini selalunya akan dipadan dengan telur mata dan nasi panas. Perfect.
“Lauk kesukaan seisi rumah..
Simple tp mengancam…x nampak dh lauk lain..Sape suke…
#SambalHijauIkanBilis
Bahan :
Ikan Bilis – 2@3 Genggam
*Bawang Holand – 1 bijik
*Bawang Merah Besar – 1 bijik
*Bawang Putih – 2 Ulas
*Cili Api Hijau – 1 genggam
*Cili Besar Merah – 3 bijik
*Tomato – 1 bijik
*Belacan – 2 inci (Optinal)
**Blend semua bahan kecuali ikan bilis**
Cara :
1.Goreng garing ikan bilis dan toskan.
2.Tumis bahan yg dikisar sehingga pecah minyak.
3.Masukkan perasa garam, gula dan cukup rasa.
4.Gaul sebati sampai sambal betul-betul masak dan sejukkan.
5.Selepas sejuk baru masukkan ikan bilis dan gaul. Baru ikan bilis kekal rangup dan tak lembik.
SELAMAT MENCUBA.
Sedikit tips daripada Icookasia. Sewaktu goreng ikan bilis, letakkan sedikit cuka supaya ikan bilis kekal rangup.
Sumber : Mirabelle Emilyana Chunshine’s
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Gubahan Sirih Berhias Daisy, Inspirasi Moden Bersulam Tradisional
Sirih junjung diibaratkan sebagai dulang utama yang mengetuai dulang-dulang hantaran yang lain. Ianya merupakan dulang perutusan yang sarat dengan adat masyarakat melayu.
Bahan-bahan:
Sirih, bunga ros, bunga gerbera daisy, bunga kapur, span basah
Langkah demi langkah:
1. Cucukkan daun sirih yang telah digulung di sisi bekas.
2. Serikan dengan bunga gerbera daisy.
3. Kemudian hiaskan pula dengan bunga ros.
4. Sisipkan lebihan daun sirih di tepak sirih dengan kemas.
TAHUKAH ANDA
Bunga gerbera daisy boleh didapati dalam semua warna kecuali biru, dan ianya mampu bertahan selama 14 hari jika diletakkan di dalam vas yang berisi air. Bunga ini juga mempunyai keupayaan menyerap toksin dan karbon monoksida serta membebaskan oksigen pada waktu malam, jadi apakata letakkan vas berisi beberapa kuntum Gerbera Daisy di bilik tidur anda utuk mendapatkan tidur yang berkualiti.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI