
Jom cuba gubah sendiri hantaran. Mudah je.
Bahan-bahan:
• Bunga calla lily
• Gam pistol
• Brooch
• Pelekat ekslusif
• Reben
• Polistre
• cermin kaca dan gunting.
Langkah-Langkah:
1.Ambil bunga dan ikat dengan reben menjadi sejambak.
2. Langkah kedua,letak bunga yang tersedia atas bekas hantaran.
3. Kemudian lekatkan pelekat eksklusif keliling hantaran.
4. Selepas itu, tampal reben putih di atas pelekat ekslusif tadi.
5. Letakkan brooch pada dulang untuk penyeri.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Mudah Masak Rendang Ayam, Sesuai Untuk Isteri Yang Pertama Kali Nak Cuba Masak Untuk Suami

Isi Kandungan
ToggleSeperti yang kita sedia maklum, sambutan Hari Raya pada tahun ini hanya dibenarkan sekiranya anda berada di dalam daerah yang sama dan tidak dibenarkan untuk merentas negeri. Memang kecewa tetapi ini demi kebaikan kita semua.
Selain daripada ahli keluarga, antara perkara yang dirindui ketika Hari Raya adalah makanan raya. Rendang, nasi impit, kuah lodeh, lemang dan macam-macam lagi, memang sedap!
Jika tahun lepas kita hanya makan masakan mak, tahun ini berbeza kerana kita perlu memasak sendiri. Masa inilah rasa menyesal kenapa tak belajar resipi rendang awal-awal.
Jangan risau, jika anda teringin makan rendang ayam, boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Nurain Sulaiman ini. Memang mudah dan anda hanya perlu ikut ‘step-by-step’.
*****
Resipi Rendang Ayam
Bahan-bahan kisar:
- Bawang kecil + besar
- Halia
- Lengkuas
- Bawang putih
- Serai
- Kunyit hidup
Bahan-bahan lain:
- Ayam setengah ekor (basuh bersih dan tos)
- Cili kering – 15 tangkai
- 1 sudu rempah daging (optional)
- 1 sudu rempah cili untuk warna (optional)
- Daun kunyit
- 2 sudu kerisik
- 1 kotak santan
- Gula merah (optional)
- 2 sudu gula
Cara memasak:
1. Blend bahan-bahan kisar sehingga halus supaya kuah tidak berserabut.
2. Kisar cili kering. Dalam gambar ini, dalam 15 tangkai. Jumlah cili mengikut tahap kepedasan yang dimahukan.
3. Masukkan rempah daging dan rempah cili ke dalam bahan kisar tadi.
4. Panaskan sedikit minyak.
5. Tumis bahan-bahan tadi (bahan kisar yang dicampur bersama rempah daging dan rempah cili)
6. Masukkan cili yang dikisar.
7. Letakkan daun kunyit, yang ini kalau tak nak pun takpe sebab nanti nak letak yang racik halus.
8. Sementara menunggu kuah masak dan naik minyak, boleh racik halus daun kunyit.
9. Masukkan asam keping.
10. Masukkan kerisik dua sudu.
11. Masukkan ayam, saya masuk ayam awal sebab masak api perlahan, nak ayam tu senang terlerai dari tulangnya.
12. Masukkan santan sekotak atau sebiji kelapa.
13. Masukkan gula merah (ini optional).
14. Masukkan dua sudu besar gula.
15. Bila dah masak lebih kurang sejam, kuah akan nampak gelap dan pecah minyak. Kemudian boleh masukkan daun kunyit. Saya masukkan air 2 cawan berselang-seli bila kuah tu memekat.
16. Dah siap rendang ayam. Kena selalu kacau ye takut kuah hangit.
Selamat mencuba!
Sumber: Nurain Sulaiman via grup Masak Apa Hari Ni… (MAHN)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Hanya Guna 7 Bahan, Anda Boleh Hasilkan Red Velvet Oreo Cheese Cake Yang ‘Super’ Sedap!

Isi Kandungan
ToggleGabungan biskut Oreo dan kek keju sememangnya enak dan menjadi kegemaran ramai. Bagaimana pula jika kita menggunakan biskut Oreo perisa Red Velvet? Pastinya lebih sedap rasanya kan?
Dengan hanya menggunakan 7 bahan, anda mampu menghasilkan Red Velvet Oreo Cheese Cake yang ‘super’ sedap. Resipi ini telah dikongsikan oleh Rozmaliza Omar menerusi Facebook miliknya.
Jom kita cuba. Boleh buat pencuci mulut di Hari Raya nanti.
*****
Red Velvet Oreo Cheese Cake
Bahan-bahan:
- 2 bungkus biskut oreo (buang krimnya) – dikisar halus
- 1/4 cawan butter – dicairkan
Base: Gaulkan oreo kisar dengan butter cair rata-rata. Tekan padat-padat dalam loyang bulat 8″ yang telah gris dan dialas baking paper.
Bakar selama 15 minit pada suhu 160C. Angkat dan ketepikan.
Bahan-bahan kek:
- 500 gm cream cheese
- 1/2 cawan gula halus
- 1/2 sudu teh esen vanila
- 1/2 cawan natural yogurt
- 2 biji telur A
- 15 keping oreo dipatah empat
Cara-cara:
1. Putar cream cheese, gula dan esen vanila hingga gula hancur dan sebati. Masukkan natural yogurt, putar hingga sebati.
2. Masukkan telur sebiji², putar sebati. Kemudian masukkan oreo yg dipatah empat, kaup balik dgn spatula hingga rata.
3. Bakar secara steam-bake selama 45-50 minit pada suhu 150c atau hingga masak.
4. Renggangkan pintu oven dan biarkan dalam 5 minit baru keluarkan kek dan sejukkan selama 4 jam atau semalaman.
5. Hiaskan red velvet oreo cheese cake mengikut kreativiti masing-masing.
Selamat mencuba.
Sumber: Rozmaliza Omar
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Peria Tak Liat Dan Cantik Khas Juadah Petang Keluarga

Kalau diikutkan kuih ini mempunyai banyak nama, Kuih Ku, Angku atau Peria namun bahan-bahannya sama. Apa yang membezakan hanya rupa bentuk, kuih peria berbentuk peria manakala kuih angku berbentuk kura-kura.

“Kuih Ku /Angku / Peria
Kuih paling senang nk buat untuk minum petang. Kalau diikutkan kuih peria bentuk ulam peria, kuih angku bentuk kura kura. Tapi saya pilih buat bentuk bulat2 je, sebab itu je yg senang. Resepi saya ambil dari group ni juga. Terima kasih ya.
Zurina Zulkefli, Melaka.”


Cara :
2 cawan tepung pulut
1 cawan tepung gandum
1 cubit garam
1 kotak santan
1/2 air suam
Adun hingga sebati


Untuk dapatkan doh yang ideal, uli doh hingga tidak melekat pada tangan dan tiada lebihan tepung. Bahagikan doh kepada tiga.
Titikkan cecair perwarna.

Pes kacang merah boleh dibeli di kedai bakeri. Selain inti kacang merah, boleh gunakan kacang hijau tumbuk, peanut butter dan kelapa.

Bulatkan dahulu sebelum dijadikan kuih. Tujuannya untuk dapat bentuk yang sama.

Kuih Peria acuan suka hati di atas lapisan plastik. Saya gunakan lidi sate.
Sapukan minyak di atas kuih dan kukus selama 10 minit. (Dalam gambar tak sapu minyak lagi, terlupa)

Kukus dan tutup dengan kain bagi mengelakkan air didihan terjatuh ke atas kuih.

Sumber : Zurina Zulkefli
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI