Salah satu biskut yang menjadi kegemaran orang ramai ketika Hari Raya adalah chocolate eclairs. Rasa coklatnya memang cukup enak. Lebih-lebih lagi jika anda merupakan pencinta coklat.
Menariknya, resipi ini hanya menggunakan 4 bahan sahaja dan cukup mudah untuk disediakan. Jom kita cuba resipi yang dikongsi oleh Norasikin Md Noor menerusi grup Masak Apa Hari Ni… (MAHN).
*****
Ads
Chocolate Eclairs
Ads
Bahan-bahan:
Biskut marie/apa-apa biskut
Kacang tanah
Susu pekat
Coklat masakan
Paper cup
Cara-cara:
Hancurkan biskut.
Kacang tanah disangai dan dibuang kulit. Hancurkan dan kisar kering sahaja.
Masukkan susu pekat.
Campur semua sampai boleh bulatkan doh.
Celupkan ke dalam coklat masakan yang dah dicairkan. Masukkan ke dalam paper cup.
Simpan dalam peti ais sehingga coklat keras.
Siap!
Ads
Korang agak-agak je nak banyak mana. Nak sedap, kacang lebih.
masuk terjun dalam bowl semua
6 biji telur
1 sb ovalate
1/4 cawan susu tepung
1 cawan gula halus(200g)
1/4 cawan susu segar(60g)
220g /2 cawan tepung self rising
Campurkan semua bahan mix slow speed 2 mnt up pd hight speed sampai gebu, slow kan volume mixer 2-3 saat masukkan minyak 100g ( 1/2 cawan minyak masak) kacau sebati
Bahagikan beberapa bahagian
setiap bahagian letak perise mesti ade 3 perisa ni wajib
A contoh ya dan letak kan pewarna kuning atau ori perise pisang
B contoh warna hijau letak perasa nenas
c contoh warne merah letak perasa tuty fruity (buah buahan)
Guna pewarne cecair je oil base
Susun sesenduk2 sampai habis last corak kan ikut kreativiti,
Panaskan oven.Guna tingkat bawah sekali letak loyang suhu 150-160 masa 1jam.Kalau oven kecil suhu begitu kdg cepat masak
Bila masak sisip kan tepi2 kek dan tebalik kan atas redai 2-3 mnt je bukak loyang dan keluakan atas redai bia 2-3 jam baru dapat corak atas kek tu kalu nak jual sebijik kalau nak potong-potong tak perlu tunggu lama, selamat mencuba anak2 mak.balik kg hati2 ya.
kredit: hani nisha
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Puas memikirkan cenderahati apa yang bersesuaian untuk tetamu? Jika masih berkira-kira untuk memberikan apa yang terbaik buat mereka yang hadir ke majlis anda, apa kata cuba buat sendiri beg uncang untuk mengisi gula-gula atau yang bersesuaian dengannya.
Istimewanya, beng uncang ini tidak perlu dijahit. Jadi bakal pengantin tidak perlu risau jika anda tidak mempunyai bakat atau kreativiti dalam bidang jahitan.
Kebanyakan fabrik ini anda boleh dapati daripada lebihan perca kain, sangat ekonomi dan menarik!
(Beg mini bersaiz 8″T x 4″L)
Bahan-Bahan:
1. Fabrik kain mengikut pilihan anda
2. 3/8” pelekat Fusible ( gunakan yang mudah lekat apabila diseterika)
3. Pinking Shears atau gunting corak
4. Pensel atau kapur
5. Pembaris
6. Seterika
Langkah 1
Mulakan di hujung fabrik anda, lipat fabrik tadi supaya sisi yang baik di bahagian dalam. Lipatan tersebut ialah di bahagian bawah beg anda. Ukurannya 8 1/4″ T daripada lipatan bahagian sisi. Ukur 5″ untuk bahagian atas beg dan lukis garisan menggunakan pensel atau kapur; lukis garisan lain di sepanjang sisi sebagaimana dilihat dalam foto ini.
Langkah 2
Gunakan gunting corak untuk memotong bahagian atas fabrik. Jika anda menggunakan pensel untuk membuat garisan, pastikan anda memotong di sepanjang garisan tersebut.
Langkah 3
Gunakan gunting untuk memotong bahagian sisi.
Langkah 4
Sekarang beg anda telah siap dipotong, tekan setiap bahagian tepi penjuru serentak. Inilah ketikanya anda menggunakan pelekat fusible; tekan bahagian penjuru supaya tidak ada bukaan di bawah penjuru setiap beg.
Langkah 5
Buka fabrik tadi dengan menghala ke atas. Mula dari bahagian bawah letakkan pelekat fusible di kedua dua sisi kain, letak berdekatan bahagian sisi.
Langkah 6
Baca langkah pengguna pelekat fusible; ia akan beritahu anda tempat yang sesuai untuk meletakkannya. Lipat dan tekan fabrik kedua dua bahagian kain mengikut arahan pada pakej. Tekan beg tersebut di kedua dua bahagian untuk pastikan ia sempurna.
Langkah 7
Terbalikkan beg ke bahagian yang betul. Betulkan bahagian sisi menggunakan pensel dan pembaris.
Langkah 8
Seterika kelim tepi.
Langkah 9
Gunakan reben dari cebisan kain untuk mengikat beg dan isikan gula-gula atau coklat yang ingin diberikan kepada tetamu. Untuk kesan yang lebih rustic , gunakan fabrik berbeza untuk setiap beg yang dihasilkan.
Siapa sini suka makan Topokki/Tteobokki (Korean Rice Cake)? Ada ni ha buat sendiri tapi versi Malaysia.
Resepi Topokki
1 cawan tepung pulut + 3 sudu besar tepung gandum + secubit garam + sedikit minyak bijan + air suamCampurkan semua bahan dan uli sehingga menjadi doh. Doh sepatutnya tidak melekat di tangan.
Kemudian uli doh secara memanjang dan potong kecil.
Sapukan minyak bijan atas pinggan, dan letakkan topokki seterusnya kukus selama 5 minit.
Setelah dikukus, rendamkan topokki ke dalam air sejuk bagi mengekalkan kekenyalan tepokki.
Resepi kuah Topokki:
3 ulas bawang putih yg dicincang
Panaskan sesudu besar minyak masak kemudian tumiskan bawang putih yg dicincang sehingga bau wangi
Masukkan 1 sudu besar pes cili giling jenama Adabi, sedikit air, 1 sudu besar: sos cili, sos tomato, sos tiram, gula dan sesudu kecil stok ayam. (Kalau nak pedas sangat, boleh masukkan sos pedas Korea Adabi)
Kacau rata sehingga kuah likat rasa pedas pedas manis.
Masukkan topokki dan hirisan sosej ke dalam kuah dan masak beberapa minit.
Sedia dihidang bersama telur ayam rebus dan taburan biji bijan