Melihatkan gambar pun sudah tahu Cekodok Ikan Bilis ini terlajak sedap. Bahannya pula bukan sekadar bahan asas yang selalu digunakan, sebaliknya diadun dengan pelbagai resipi yang mendapatkan rasa yang cukup enak dan sempurna.
“Assalam semua, ni masa kak rose meniaga kat puchong dolu & boleh diketegorikan jualan laku keras. Nah nak share resepi kat sini. Selalu buat 2kg tepong terus. Ni kak rose share utk portion kecil kang share resepi 2kg tepong siapa lak nak makan kan tapi bahan2 tu korang agak2 la ikut citerasa na
CEKODOK IKAN BILIS
Bahan :
2 cawan tepong gandom
Daun sup (agak2)
Segengam taugeh (nak letak banyak pon boleh *agak2*) – beli taugeh kering ye
2 ulas bawang besar (hiris halus)
Ads
5 batang cili kering (nak pedas boleh tambah)
Semangkuk kecil atau segengam ikan bilis (rendam)
1 sb gula
1 sk garam (ikut citarasa)
1 sk ajinomoto
1 sk soda bikarbonat
Ads
1 sb serbuk penaik
1 biji telur
Air
Cara :
(A) Satukan tepung, taugeh, daun sup potong halus, bawang, garam, gula, telur, serbuk penaik, serbuk bikarbonat dalam 1 bekas (gaul kasi rata)
Ads
(B) Kisar (cili kering & ikan bilis)
1.Campurkan bahan A & B & air, kemudian gaul sebati *adunan tepong tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat*
2.Rehatkan adunan dalam 5 hingga 10 minit supaya adunan mengembang.
3.Masa menggoreng pastikan minyak letak lebih dan pastikan betul-betul panas untuk mendapatkan hasil bulat dan kacau selalu (aras api dikurangkan semasa proses mengacau)
*Garam jangan terlebih sebab ikan bilis dah masin.
Tips: Untuk pastikan adunan kita cantik, selepas proses mengaul semua bahan, jemputkan sedikit adunan, jika boleh dijemput bermakna adunan itu elok dan hasil akan cantik.
Selamat mencuba — with Sarimah Abu Bakar at Perlis.
Sumber : Kak rose Darqysha’s apam
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Tak perlu campuran tepung, garam dan perasa. Hanya goreng kosong tapi confirm bertambah.
Empunya resepi turut berkongsi tips supayan rendam terlebih dahulu bawang dengan air bagi mengelakkan mata pedih sewaktu mengupas kulitnya.
Dan jika tidak mahu mata pedih sewaktu menghiris bawang, simpan bawang yang telah dikupas di dalam peti ais.
.
.
Cara:
1.Goreng bawang seperti biasa menggunakan minyak yang banyak dan api panas.
2.Apabila bawang mula garing dan agak keperangan, terus angkat. Jangan tunggu sehingga bawang bertukar warna gelap, nanti rasanya hangus dan pahit.
3.Tunggu bawang betul-betul sejuk baru masukkan ke dalam bekas. Jangan tutup bekas semasa bawang masih panas, wap akan menyebabkan bawang lembab dan tidak crispy.
.
Foto : Instagram emymellisa
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Mesti ramai peminat laksa terutama D’Laksa Aeon kan? Keenakannya memang tidak boleh dinafikan, lebih-lebih lagi apabila terbau haruman semerbak kuahnya saat menjejakkan kaki ke dalam sana.
Berbeza seperti laksa utara, adunan kuahnya dihiasi dengan ketulan isi ikan kasar, nanas dan pelbagai lagi pelengkap hidangan. Memang power. Jika mahu ubah selera, tukar sahaja mee laksa kepada bebola ikan sebagai kudapan. Resipi ini untuk hidangan tiga ke empat orang.
Bahan :
2 tin kecil sardin (1 tin kisar, 1 tin lenyek kasar)
Pes asam pedas adabi
Bawang besar
1/2 biji Bawang holland
Asam keping
Belacan
Daun kesum
Bunga kantan
Bebola ikan (pilihan)
Laksa basah
Cara :
1. Kisar satu tin sardin, pes asam pedas, bawang dan belacan. (nak lagi power, boleh juga kisar sekali dengan nanas).
2. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masukkan air. Reneh ikut kepekatan kuah yang disukai. Perasakan dengan garam dan gula.
3. Masukkan juga sos atau kuah sardin mengikut selera masing-masing. Kalau suka rasa ikan yang kuat, boleh masukkan semua. Cuba masukkan sedikit demi sedikit dahulu, takut hanyir.
4. Akhir sekali, masukkan bebola ikan. Petis udang terpulang mengikut selera. Nak masukkan nanas dan daun pudina pon boleh.
Pasu bunga dapat mengubah dan mencorak serta memberi kelainan dan impak serta merta di sudut laman. Pemilihan saiz pasu bunga dengan saiz yang betul mampu mengimbangi ruang dengan baik.
Tidak dinafikan kos untuk membeli barang-barang keperluan terutama pasu bunga agak tinggi. Jadi apa kata anda cuba membuat sendiri pasu bunga seperti yang dikongsikan oleh Zalina Zakaria
CARA MEMBUAT PASU BUNGA DARIPADA BESEN PLASTIK:
Bahan:
Besen plastik
Gerudi (drill)
LANGKAH DEMI LANGKAH:
Beli besen plastik yang bersaiz besar. Pilih besen yang sama saiz supaya susun atur pokok bunga nampak sekata dan cantik dipandang mata.
2. Gunakan gerudi untuk membuat lubang pada bahagian bawah besen plastik. Tebuk di bahagian tengah besen plastik terlebih dahulu kemudian diikuti di bahagian tepi besen plastik.
3.Lubang yang ditebuk pada bahagian bawah besen plastik tidak terlalu besar.
4.Masukkan tanah ke dalam besen. Tanamlah pokok bunga yang anda suka seperti biasa.
5. Supaya bekas pasu bunga besen plastik kelihatan lebih menarik, boleh letakkan kaki daripada simen di bawah bekas besen plastik.
6. Untuk lebih jimat, boleh beli besen plastik dari kedai Eco. Harga besen plastik lebih murah dan anda boleh beli dalam jumlah yang banyak.
TIP MEMILIH PASU (BEKAS) TANAMAN HIASAN:
– Kenal pasti pasu yang hendak dipilih sama ada daripada jenis simen, plastik, tanah liat, seramik atau daripada bahan terbuang.
– Pilih saiz pasu mengikut kesesuaian dengan pokok bunga.
– Jika selalu mengubah hiasan laman, pilih pasu daripada bahan plastik atau beg politena.
– Untuk tanaman yang mempunyai jangka hayat pendek, tidak memerlukan saiz pasu yang besar. Cukup dengan sia kecil dan sederhana.
– Pasu yang dipilih mestilah tahan lasak dan tidak mudah pecah.