Tesktur dadih menggunakan susu kotak ini cukup lembut dan keenakannya sukar nak digambarkan. Rugi kalau tak cuba. Kali ini kita gunakan agar-agar tali untuk membuat dadih. Boleh dijadikan hidangan minum petang anda mahupun produk perniagaan sendiri akan datang. Kita cuba dahulu mana tahu sedap kita boleh jual untuk orang lain merasanya pula.
Bahan :
1 liter susu kotak
Agar-agar tali 20g. Guna 1/3 saja
Gula ikut kemanisan sendiri
Garam secubit rasa
1 liter air masak/tapis – untuk masak agar-agar
Cara :
1. Masak agar-agar bersama air masak sehingga larut.
2. Masukkan gula, garam dan susu kotak. Kacau sebati dan suaikan dengan citarasa. Cukup sampai naik wap dah boleh tutup api. Cik Fieyza tunggu mendidih sikit baru tutup api.
3. Biarkan sejuk sedikit kemudian tapis ke dalam bekas dan simpan dalam peti ais.
4. Siap untuk ditelan.
Cik Fieyza
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi NUTELLA PODS, Biskut Raya Yang Tak Payah Bakar, Terpaling Mudah Nak Buat & Dijamin Jadi!
Biskut Nutella Pods antara biskut yang sangat mudah untuk dicuba. Bagi pengantin baru yang tidak begitu mahir membuat biskut raya, biskut ini memang sesuai untuk korang. Senang sangat nak buat! Tak payah guna oven. Mixer pun tak payah!
Kalau korang masih mencari-cari biskut raya yang senang nak buat, guna bahan-bahan sikit dan paling penting tak perlu bakar sebab belum ada oven di rumah, boleh cuba buat resipi Nutella Pods ini.
Hanya menggunakan empat bahan sahaja, korang dah boleh dapat biskut raya yang sedap. Bila hidang atas meja, tentu jadi kegemaran para tetamu yang datang bertandang.
Berikut perkongsian resipi oleh pengguna TikTok Moeirajohson
@moeirajohnson Biskut yg paling bnyk request… terimalah… Episode 3: No bake Nutela pods👩🍳✨🌙 2cawan nestom, 1cwn white chocolate, nutela & hazelnut secukupnya… #nobakecookies #InspirasiRamadan #GayaRaya #BukaPuasa #nutellapod #biskutraya #raya2023 #syawal #kuihraya #nestumcookies #nestumchocolate #resepikuihraya #4ingredientsrecipe ♬ Air Mata Syawal – Siti Nurhaliza
BAHAN-BAHAN:
2 cawan nestum
1 cawan white chocolate Van Houten (cairkan)
Nutella
Kacang hazelnut (bakar/sangai)
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan nestum ke dalam bekas.
2. Masukkan pula coklat putih yang telah dicairkan.
3. Gaul rata dan kacau sebati adunan ini.
4. Lapikkan loyang dengan ‘baking paper’, kemudian sudukan adunan tersebut.
5. Tekan-tekan bahagian tengah dan ‘paipkan’ dengan nutella.
6. Akhir sekali, letak hazelnut ditengah nutella dan biarkan ia sejuk (mengeras sendiri).
7. Biarkan seketika supaya biskut mengeras. Kemudian bolehlah susun dan simpan dalam bekas kedap udara.
Sumber: Moeirajohson
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Mudah Je Hias Kereta Pengantin. Buat Sendiri Lagi Murah & Berbaloi!
Selagi boleh berjimat, selagi itu kita akan gunakan segala skill yang ada untuk jadikan majlis perkahwinan penuh meriah. Selalunya untuk berarak dari rumah ke lokasi perkahwinan, mesti pengantin akan menaiki kereta yang dihias. Apa kata buat sendiri hiasan kereta anda.
Dari perkongsian BK Kayangan, cara-cara ini cukup mudah untuk diikut. Hiasan yang simple, dengan pilihan rona yang menarik akan menampakkan kereta pengantin lebih eksklusif namun pada bajet yang sangat berpatutan!
Bahan-bahan:
Kain net 2 warna ( 7 hingga 8 meter jika nak buat depan dan belakang)
Riben
Polisterin bulat
Bunga
Glue gun dan glue stick
Gunting
Cara membuat:
1. Potong kain net dengan jarak dari bahagian depan kereta sehingga ke cermin sisi (side mirror).
2. Potong kepada dua bahagian secara memanjang. Jadi anda akan dapat dua bahagian dari warna berlainan.
3. Ikat bunjut pada bahagian hujung net dengan menggunakan riben. Ulang cara yang sama pada net yang lain.
4. Kemudian cantumkan kedua-dua bahagian yang sudah diikat bunjut.
5. Seterusnya, letakkan kain net tadi di bahagian bonet kereta untuk sesuaikan kedudukan dan jarak di kira dan kanan.
6. Ikat bahagian kain yang sudah dibunjutkan ke gril kereta dengan menggunakan riben.
7. Kemaskan kain net yang lebih tadi dan ikat pada pangkal cermin sisi dengan menggunakan riben. Potong bahagian kain net yang berlebihan.
8. Bila dah siap ikat,hasilnya akan jadi seperti dalam gambar.
9. Potong lagi kain net sepanjang 2 atau 3 jengkal.
10. Bunjutkan bahagian tengah dan ikat dengan riben.
11. Ikat pada bahagian tengah riben yang sudah dibunjut awal-awal tadi.
12. Untuk bahagian bunga, tebuk lubang untuk memasukkan riben seperti di dalam gambar.
13. Cucukkan bunga pada polisterin mengikut kreativiti. Gunakan glue gun untuk melekatkan bunga pada polisterin supaya tidak mudah tercabut apabila ditiup angin.
14. Bila dah penuh, akan jadi begini.
15. Ikat riben pada polisterin tadi di bahagian tengah kain net.
16. Untuk kemasan, boleh letakkan riben gebu pada bahagian pangkal cermin sisi.
17. Gunakan riben yang sama untuk bahagian pintu.
18. Dah siap!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Topokki/Tteobokki, Korean Rice Cake Versi Tekak Melayu
Siapa sini suka makan Topokki/Tteobokki (Korean Rice Cake)? Ada ni ha buat sendiri tapi versi Malaysia.
Resepi Topokki
1 cawan tepung pulut + 3 sudu besar tepung gandum + secubit garam + sedikit minyak bijan + air suamCampurkan semua bahan dan uli sehingga menjadi doh. Doh sepatutnya tidak melekat di tangan.
Kemudian uli doh secara memanjang dan potong kecil.
Sapukan minyak bijan atas pinggan, dan letakkan topokki seterusnya kukus selama 5 minit.
Setelah dikukus, rendamkan topokki ke dalam air sejuk bagi mengekalkan kekenyalan tepokki.
Resepi kuah Topokki:
3 ulas bawang putih yg dicincang
Panaskan sesudu besar minyak masak kemudian tumiskan bawang putih yg dicincang sehingga bau wangi
Masukkan 1 sudu besar pes cili giling jenama Adabi, sedikit air, 1 sudu besar: sos cili, sos tomato, sos tiram, gula dan sesudu kecil stok ayam. (Kalau nak pedas sangat, boleh masukkan sos pedas Korea Adabi)
Kacau rata sehingga kuah likat rasa pedas pedas manis.
Masukkan topokki dan hirisan sosej ke dalam kuah dan masak beberapa minit.
Sedia dihidang bersama telur ayam rebus dan taburan biji bijan
Selamat mencuba
Kemudian uli doh secara memanjang dan potong kecil.
Sapukan minyak bijan atas pinggan, dan letakkan topokki seterusnya kukus selama 5 minit.
Setelah dikukus, rendamkan topokki ke dalam air sejuk bagi mengekalkan kekenyalan tepokki.
3 ulas bawang putih yg dicincang
Panaskan sesudu besar minyak masak kemudian tumiskan bawang putih yg dicincang sehingga bau wangi
Masukkan 1 sudu besar pes cili giling jenama Adabi, sedikit air, 1 sudu besar: sos cili, sos tomato, sos tiram, gula dan sesudu kecil stok ayam. (Kalau nak pedas sangat, boleh masukkan sos pedas Korea Adabi)
Kacau rata sehingga kuah likat rasa pedas pedas manis.
Masukkan topokki dan hirisan sosej ke dalam kuah dan masak beberapa minit.
Sedia dihidang bersama telur ayam rebus dan taburan biji bijan
KREDIT : Zurina Zulkefli
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI