Membeli bunga siap balut di kedai mungkin agak mahal kerana kos upahnya. Anda tidak perlu membazir lagi untuk membelinya. Lagi pun anda mungkin hanya menggunakannya untuk seketika waktu. Jadi daripada membeli di kedai anda boleh lakukannya sendiri dengan langkah mudah ini.
Bahan-bahan
Gunting
Bunga
Floral wire atau getah
2 jarum peniti
Reben
Pembalut plastik
Cara-cara:
Ads
Langkah 1: Kumpulkan semua kuntum bunga dan ikatkan getah atau floral wire untuk menyatukan bunga-bunga tersebut. Potong kakinya agar sama panjang.
Langkah 2: Balutkan plastik di keliling batang bunga. Hentikan balutan 3cm sebelum hujung tangkai. Cara ini akan memberikan kemasan yang elok untuk jambangan bunga anda.
Ads
Langkah 3: Cucukkan reben dengan pin di bahagian bawah tangkai bunga.
Ads
Langkah 4: Balutkan reben di keliling batang bunga dengan cara semakin menaik ke arah kepala bunga.
Langkah 5: Setelah selesai membalut, pinkan bahagian hujung reben dengan jarum. Siap untuk digunakan!
Sumber : Diy networks
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
14 hari tempoh Perintah Kawalan Pergerakan membuatkan kaum ibu panik dengan stok barang basah di dapur. Jika beli terlalu banyak, bimbang cepat rosak.
Penyelesaiannya, hanya kukus dan jemur ikan dan hasilnya stok akan bertahan sehingga 4 minggu tanpa perlu disimpan di tempat beku.
“Musim ikan tengah murah ni kan..kakak buat ikan rebus je la..mengimbau kenangan bersama arwah ayah..kakak anak si penjual ikan rebus.
Mohon sedekahkan Al-fatihah buat arwah ayah saya sahat bin junid
“Assalamualaikum nama je ikan rebus tp sebenarnya ikan tu lebih cantik bila dikukus
1.Perfama sekali cuci ikan macam biasa bubuh perahan limau untuk hilangkan hanyir
2.Toskan ikan yang sudah dibersihkan dan susun dalam pengukus.
3.Tanurkan garam kasar mengikut kuantiti ikan dan ikut kesesuaian mahukan ikan itu masin atau kurang masin
4.Letak asam keping dalam 2 atau 3 keping dan kukus dengan api pelahan
5.Api tidak boleh besar kerana ikan akan pecah dan tidak cantik
6.Apabila isi ikan masak, tutup api dan keluarkan letak dalam talam
7.Jemurkan sebentar di panas matahari dalam 10 minit untuk keringkan ikan daripada air kukusan.
8.Siap dan boleh packing untuk dibekukan atau siap untuk dmasak
9.Ikan tak perlu diletakkan di tmpat beku kerana tahan dalam 3 hingga 4 minggu. Kalau mahu tahan lebih lama, boleh keraskan di tempat beku.
Senangnya nak buat kek, tak perlu guna mixer. Hanya masukkan semua adunan dalam pengisar dan terus kukus. Selepas siap dikukus, curahkan coklat sehingga meleleh, yummeh.
Bahan A:
1 cawan air
1 cawan minyak masak
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1 cawan susu pekat manis
3 biji telur
Bahan B
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sk soda bikabonat
1 sk baking powder
Cara :
1. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisar sehingga sebati.
2. Selepas itu kukus adunan selama 45 minit.
3. Curahkan coklat ganache. Siap untuk dihidang.
Sumber : Ayank Afeza
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!