Sagu gula melaka merupakan antara menu yang popular sepanjang PKP berlangsung. Di mana-mana sahaja pasti kita akan nampak ahli keluarga atau rakan-rakan sedang memasak sagu gula melaka.
Tidak dapat dinafikan, sagu gula melaka memang enak dimakan. Lebih-lebih lagi jika dimakan bersama keluarga. Tetapi, satu perkara yang sering terjadi bila buat sagu gula melaka ini adalah biji sagu melekat antara satu sama lain.
Jom kita cuba resipi yang dikongsi oleh Nur Aqilah Jufri di mana beliau telah berkongsi tip untuk memastikan biji sagu dapat dimasak sebiji-sebiji dan tidak melekat. Jom baca perkongsiannya.
Resepi Sagu Gula Melaka
Sagu
Pewarna
1 tin susu cair (pakai santan boleh, pakai susu segar pun boleh cume rasa lain-lain )
2 sudu gula Melaka
1 ketul gula merah
1 helai daun pandan (tak ada pun tak apa)
Secubit garam
1/2 air
Isi jagung (tak ada pun tak apa)
1. Masak sagu sehingga kembang (jadi clear).
2. Cuci sagu dan letak pewarna & biarkan selama 20 minit & selepas tu cuci lalu bawah air paip je supaya susu tidak bewarna.
3. Untuk kuah, masukkan susu cair, air (saya sukat pakai tin susu cair tu juga), gula merah, gula Melaka, daun pandan, jagung & garam.
4. Biarkan masak seketika.
5. Akhir sekali campurkan kuah susu & sagu tu.
– Pastikan air betul-betul mengelegak baru masukkan sagu, kalau tidak nanti hancur dan hilang.
– Jangan basuh sagu, kalau basuh nanti hancur.
– Kacau setiap 5 minit supaya sagu tidak berketul.
– Cuci sagu pada air paip & masukkan ke dalam bekas berisi air paip supaya tidak melekat.
– Selepas warna, biarkan dalam 20 minit supaya warna melekat & cuci kembali sagu selepas itu supaya kuah susu tidak bewarna.
– Pastikan penapis dicuci selepas tos sagu, kalau tidak nanti sagu melekat dekat penapis.