Kalau cerita bab persiapan kahwin ni, bukan kecil-kecil. Cerita dan belanja dia boleh jadi dari awal kita plan tu sampailah majlis itu sendiri. Kalau tak cecah ribuan ringgit, tak sah. Apa yang menariknya, wanita bernama Syahirah ini kongsi di Twitter miliknya apa yang dia buat sendiri dan cara alternative untuk jimat duit.
Guna balik kan jimat
Korang kena banyak survey
Nak jimat duit, buat sendiri baru puas hati
Jadikan Pintrest sebagai sumber rujukan
Kreatifnya!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tukar Pagar Baharu, DIY Sendiri Saja. Lagi Jimat Poket!
Sesekali nak juga tukar pagar baharu kalau sudah bertahun-tahun lama diguna pakai, nak-nak jika rupanya pun dah makin ‘uzur’ dan berkarat!
Namun dengan kenaikan kadar harga barang masa kini, mungkin ada di kalangan anda yang menghadapi masalah kewangan dan kekangan bajet untuk menukar pintu pagar rumah yang baharu.
Tukar Pagar Baharu, DIY Sendiri Saja. Lagi Jimat Poket!
Tetapi tahukah anda, sebenarnya kini ada alternatif lain yang lebih menjimatkan untuk membaiki pintu pagar rumah anda yang sudah lama dan rosak dengan hanya menggunakan kayu campuran dikenali sebagai ‘Shera Plank’.
Menggunakan kayu campuran ini ternyata bukan sahaja menjimatkan wang ringgit anda malah ia sangat mudah untuk dipasang dan dikendalikan.
Lihatlah hasilnya, memang menakjubkan betul tak? Dengan hanya menggunakan ‘Shera Plank’ sahaja pintu pagar rumah terus berubah tampak seperti baharu.
Bukan itu sahaja, struktur reka bentuk kayu campuran ini juga tampak sangat menarik dan unik apabila ia disiap pasang pada pintu pagar rumah anda.
Sekiranya anda ingin mendapatkan kayu campuran ‘Shera Plank’ seperti yang tertera pada gambar, anda boleh sahaja membelinya dengan membuat pembelian secara dalam talian di aplikasi Shopee. Klik di sini untuk pembelian.
Sumber: Facebook Kaki Deko
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Sup Ikan Merah Untuk Isteri Berpantang
Jom kami kongsikan resepi sup ikan oleh saudara Haerme Abd Rahman aka HangHungryChef. Memang menarik resepinya dan unik sebab ia menggunakan rebusan tulang dan rempah sup homemade (tanpa rempah instant). Kata beliau, rebusan tulang ni lah yang akan menghilangkan bau hanyir ikan dan menjadikannya lebih sedap. Jom kita sama-sama tengok resepi sup ikan beliau ini selengkapnya.
RESEPI SUP IKAN MERAH / SIAKAP SEDAP & SIMPLE
Mula-mula kita tengok bahannya dulu ya.
BAHAN-BAHAN
bawang merah
bawang putih
halia
daun sup dan daun bawang
cili padi
tomato
ikan siakap / ikan merah
limau nipis
tulang lembu 300gm
rempah sup homemade* (bahan & cara nak buat rempah sup homemade ni dekat bawah)
*BAHAN-BAHAN UNTUK REMPAH SUP HOMEMADE
biji ketumbar 1/2 sudu teh
jintan putih n manis 1/2 sudu teh
lada sulah biji dan lada hitam 1/2 sudu teh
cengkih 4 biji
daun salam 2 helai
bawang putih kering 2 ulas
halia kering 1 inci
bunga lawang 2 kuntum
– – semua bahan ini disangai dan dikisar kering ya
CARA-CARA
1. REBUS TULANG LEMBU
Pertama sekali, kita rebus dulu tulang lembu dalam periuk.
2. MASUKKAN HALIA
Kemudian masukkan halia yang dah siap diketuk.
3. TUMIS
Dalam kuali yang lain, tumis bawang putih, bawang merah dan halia sampai hangus sikit. Hangus sikit sahaja ya jangan sampai rentung nanti pahit pulak sup ikan tu nanti. Seterusnya masukkan rempah sup homemade tadi. Tumis sampai garing ya.
4. MASUKKAN BAHAN TUMISAN KE DALAM SUP REBUSAN TULANG
Bila dah siap tumis tadi, pindahkan bahan tumisan ke dalam periuk rebusan tulang yang mula-mula tadi tu. Mungkin ada yang pelik sebab apa pakai tulang? Sebabnya nak potong hanyir ikan kita jap lagi. Ok bila dah masukkan tu jangan lupa tambah air sikit.
5. MASUKKAN TOMATO
Lepas tu masukkan tomato.
6. MASUKKAN DAUN SUP
Lepas tu kita bolehlah masukkan daun sup yang tersimpul rapi. Masa ni dah boleh perasakan ia secukupnya dengan garam.
7. MASUKKAN IKAN
Lepas dah perasakan tu kita bolehlah masukkan ikan. Bila masuk je ikan alam periuk, terus tutup api dapur dan tutup terus periuk tu dan tunggu 15 minit ok. Ini rahsianya nak dapatkan isi ikan yang pejal, mantap, ngam ngam je masak…
8. PERAH LIMAU
Akhir sekali, jangan ko lupa perah limau nipis, tabur daun sup, daun bawang, bawang goreng dan cili padi potong.
Fuh, tak sabar nak makan kan?
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resepi Sate Simple, Sekejap Sahaja Dah Siap
Resipi sate ini paling mudah untuk diikuti, malah kuah kacang yang dikongsikan juga senang disediakan. Sesuai untuk juadah hujung minggu bersama keluarga tersayang. Makan-makan dengan keluarga lebih meriah tambahan aktiviti membakar sate ni buat ia lebih meriah. Selamat mencuba.
Bahan :
Seekor ayam – ambil isi sahaja. Potong dadu dan toskan.
Bahan kisar :
2 labu bwg besar
1 labu bwg putih
2 inci halia
4 batang serai
Bahan perap :
2 Cawan gula
2 sk garam
4 sk kunyit
3 sb jintan manis
Cara :
1. Dalam besen besar, masukkan isi ayam, bahan kisar dan bahan perap.
2. Gaul sebati dan perap seketika.
3. Selepas itu baru cucukkan ke lidi.
4. Lebihan perapan tadi ambil sedikit letak dalam bekas dan masukkan sedikit minyak (untuk renjis masa bakar).
Kuah Kacang :
Bahan kisar :
Segenggam cili kering
2 labu bawang besar
2 inci halia
Bahan :
1 batang serai di ketuk
2 cawan kacang tanah yang dikisar
2 keping gula melaka
1/2 cawan gula
Garam
Air secukupnya
Asam keping
Cara :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, kemudian masukkan serai. Tumis sehingga pecah minyak.
2. Masukkan kacang tanah dan gaul sebati.
3. Selepas itu masukkan air dan kacau. Biarkan mendidih dengan menggunakan api perlahan.
4. Masukkan gula melaka, gula, garam dan asam keping.
5. Masak sehingga pekat, rasa dan tambahkan apa yang kurang.
Sumber : Noorlaili Zainal
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI