Ramai menganggap bahawa untuk melakukan make over di rumah agak rumit. Ada juga yang keliru dan tidak tahu nak mulakan dari mana. Proses ubah suai sebenarnya memerlukan perancangan yang rapi dan teliti.

Anda perlu mengenal pasti ruang yang sedia ada dan apakah perubahan yang ingin dilakukan. Faktor bajet juga jangan dilupa. Jika mampu, bolehlah upah orang. Tetapi jika bajet anda tidak banyak, cukup sahaja anda lakukan sendiri di rumah.

Lagi-lagi di musim PKP ini, anda pasti ada banyak masa untuk ubah suai ruang di dalam rumah anda. Kali ini, kami mahu kongsikan proses ubah suai tandas lama yang sekelip mata bertukar menjadi seperti baharu dengan hanya menggunakan cat.

Perkongsian oleh saudara Ahmad Aqari menerusi laman Facebook ini akan menerangkan step by step apa yang perlu anda lakukan untuk ubah suai tandas anda.

HANYA GUNA CAT, INI CARA MAKEOVER BILIK AIR LAMA JADI BARU DENGAN BAJET RENDAH

Proses kali ini makan masa sedikit disebabkan ada rakan² yg request untuk kita record video semasa proses cat dilakukan. Video sudah pun di-upload di Youtube. Sila tekan link dibawah:

Kita share sikit apa yang patut dibuat untuk proses cat lantai ni.

CARA-CARANYA:-

Sebelum memulakan proses cat, make sure BERSIHKAN tandas sampai betul² KERING tiles yang nak dicat tu.

IKLAN

STEP 1 (Undercoat), sapukan Primer/Hycote 51WT (Primer+Hardener), cat ni fungsinya supaya top coat akan melekat dgn kuat dan tahan lebih lama dan susah untuk tertanggal. Seeloknya undercoat ni layangkan dalam 1 lapisan shj dan rata. Tunggu ianya betul² kering sebelum memulakan Step 2. Nasihat daripada Nippon, biarkan selama 8jam minima untuk keringkan.

**Once dah bancuh cat (Primer+Hardener), jgn buang masa, dalam tempoh 1jam kena habiskan, kalau tak, cat akan mengeras dan kita akan rugi. Sebab hardener tu sifatnya mengeras/membeku**

STEP 2 (Top Coat), sapukan Protective Coatings/EA4 Finish (campurkan dgn Hardener), pelbagai warna boleh didapati mengikut citarasa masing². Seeloknya layangkan dalam 2 lapisan supaya ianya tebal dan lebih tahan. Nasihat daripada Nippon, biarkan selama 16jam untung keringkan.

**(Sama juga mcm step di atas, habiskan cat dalam tempoh 1jam)**

Selepas complete 2 Step tersebut, tunggu sehingga betul² kering sebelum ianya boleh digunakan.

FRIENDLY REMINDER, make sure pakai face mask masa nak mengecat lantai ni, sebab bau chemical dia agak menusuk hidung (kalah bau cat minyak) plus kita mengecat dalam ruang yang sempit, risau ianya boleh bagi kesan yang tak diingini untuk kesihatan pada masa mendatang.

Kepada mereka² yang tangan ada seni, nak lukis corak² dkt tiles tandas tu pun boleh, pokok pangkalnya ikut kreativiti masing².

Selamat mencuba.

Sumber: Ahmad Aqari