Rumah yang cantik, kemas dan teratur sentiasa menjadi ramai pasangan yang sudah berumahtangga, tetapi disebabkan barang yang banyak, anak-anak yang masih kecil ia menjadi punca mengapa ramai yang sukar untuk mengekalkan tahap kebersihan rumah mereka. Oleh itu kami kongsikan ilham juga sedikit tip mudah untuk anda mendekorasi rumah baru nanti juga memastikan susun atur kekal dalam keadaan kemas. Ikuti perkongsian dari Muhammad Arif Arif ini.
.
.
.
.
.
Ads
.
.
Tip untuk rumah sentiasa kemas.
Ads
1) Sentiasa kurangkan barang dari rumah lama untuk dibawa ke rumah baru barang yang tak perlu jangan bawa (barang-barang tidak penting
dan tak guna boleh beri pada orang, jual atau buangkan sahaja)
Mengikut kajian 60% rakyat malaysia mengalami masalah tak cukup tempat simpan barang.. sebab tak suka buang barang.
2) Sediakan ruangan storan tertutup seperti (kabinet berpintu) supaya kita boleh sorok macam-macam dalam tu.
Ads
3) Di dapur, bahan-bahan dan alatan masak seperti sudip, botol-botol kicap, sos masukkan dalam satu bekas simpan didalam kabinet bila selesai memasak.
4) Bagi yang ada anak kecil, rumah korang tidak akan nampak kemas ketika mereka sedang bermain. Biarkan sahaja. Selesai mereka bermain, kemas je..
Kalau diikutkan kuih ini mempunyai banyak nama, Kuih Ku, Angku atau Peria namun bahan-bahannya sama. Apa yang membezakan hanya rupa bentuk, kuih peria berbentuk peria manakala kuih angku berbentuk kura-kura.
“Kuih Ku /Angku / Peria
Kuih paling senang nk buat untuk minum petang. Kalau diikutkan kuih peria bentuk ulam peria, kuih angku bentuk kura kura. Tapi saya pilih buat bentuk bulat2 je, sebab itu je yg senang. Resepi saya ambil dari group ni juga. Terima kasih ya.
Zurina Zulkefli, Melaka.”
Cara :
2 cawan tepung pulut
1 cawan tepung gandum
1 cubit garam
1 kotak santan
1/2 air suam
Adun hingga sebati
Untuk dapatkan doh yang ideal, uli doh hingga tidak melekat pada tangan dan tiada lebihan tepung. Bahagikan doh kepada tiga.
Titikkan cecair perwarna.
Pes kacang merah boleh dibeli di kedai bakeri. Selain inti kacang merah, boleh gunakan kacang hijau tumbuk, peanut butter dan kelapa.
Bulatkan dahulu sebelum dijadikan kuih. Tujuannya untuk dapat bentuk yang sama.
Kuih Peria acuan suka hati di atas lapisan plastik. Saya gunakan lidi sate.
Sapukan minyak di atas kuih dan kukus selama 10 minit. (Dalam gambar tak sapu minyak lagi, terlupa)
Kukus dan tutup dengan kain bagi mengelakkan air didihan terjatuh ke atas kuih.
Bahan:
250 g tepung gandum
12 g susu tepung
30 g gula
172 g susu full-cream
2 g garam
4 g yis
25 g butter
Tambahan utk warna: (campur rata)
10 g serbuk koko
4 sudu besar susu full cream
Cara membuat: (BOLEH TENGOK DALAM VIDEO)
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
1. Campur semua bahan kecuali butter.
2. Uli sehingga jadi doh.
3. Masukkan butter dan uli lagi sampai sebati. Ketepikan..
4. Campurkan serbuk koko dgn susu..
5. Bahagikan doh..dan campurkan doh yg sedikit dgn serbuk koko yg dicampur susu tadi.
6. Biarkan 45min-1jam atau sampai double size.
7. Bentukkan mcam dlm video..(BOLEH TGK DI VIDEO)
5. Masukkan kedalam loyang yg telah disapu butter, tutup, biarkan mengembang sampai sentuh penutup loyang.
6. Panaskan oven terlebih dahulu. Suhu 180°C selama 45-50 min (sesuaikan dgn oven masing2)
. #chefninja
Acar Ikan Talang Masin ini memang cukup sesuai untuk dijadikan stok simpanan di rumah. Maklumlah kadang kala jika tak sempat masak, inilah alternatif terbaik untuk dihidangkan kepada keluarga. Goreng telur dadar, memang confirm bertambah makan. Malah kalau anda sedang berdiet, menu ini memang tidak sesuai. Silap haribulan terlajak bertambah makan nasi dek kerana keenakan yang berganda.
Bahan :
Seekor ikan talang saiz sederhana ambil bahagian isi sahaja. Rendam sejam sebelum masak. Bilas & sejat. Goreng sehingga garing.
Lobak masin
20 ulas Bawang merah – potong 4 kalau kecil / potong 6 kalau besar bergantung pada kuantiti bahan*
3 ketul halia sebesar 3 inci dipotong mancis*
2 labu Bawang putih – di belah 2 setiap ulas*
*Rendam dengan air kapur makan dan cuka. Sejat, bilas dan goreng supaya acar tahan lama.
2 labu bawang besar dan 6 ulas bawang putih – Kisar halus
Jeruk cili
2 sudu serbuk cili
2 sudu rempah ikan / daging
Kulit lemon
Bahan lain :
Bahan- bahan lain yang saya guna berdasarkan apa yang ada di rumah
(Bahan-bahan ni boleh tukar ikut apa yang ada di rumah. Boleh masuk buah-buah jeruk pun boleh.)
Kurma merah 10 biji (saya guna kurma merah sebab kurma ini kering jadi tak hancur bila masak)
Goji berry / wolfberry
Buah pala kering
Antioksidan booster Signature Market dalam segenggam ( Dried Apricot, Dried Cranberry, Dried Wolfberry, Dried Blackcurrant.) (Ini boleh tukar pakai kismis)
Gula melaka seketul + gula merah 2 sudu besar
Satu sudu besar halba + satu sudu besar biji sawi + satu sudu kecil jintan manis ( Ini tumis dengan minyak goreng ikan sebelum masuk pes bawang tadi)
Cara masak :
1. Goreng ikan masin sehingga garing, sejat dan ketepikan.
2. Goreng lobak masin sehingga garing, sejat dan ketepikan.
3. Goreng bawang merah, bawang putih dan halia sehingga agak garing (jangan terlampau coklat nanti pahit), sejat dan ketepikan.
4. Dengan minyak gorengan tadi, tumis halba, biji sawi dan jintan sebentar (kalau minyak banyak, buang tinggal satu senduk kecil. Nanti masuk bahan bergoreng akan jadi terlampau berminyak).
5. Tuang pes bawang dan masak sehingga wangi dan pekat.
6. Masukkan serbuk cili dan rempah, tumis sehingga pecah minyak atau agak garing (kalau kurang minyak tambah sedikit).
7. Masukkan gula melaka yang sudah diketuk kecil. Kalau masukkan seketul nanti lambat cair. Masukkan gula merah. Garam satu sudu kecil sebab lobak dan ikan sudah masin. Masak sampai pekat kuah.
8. Masuk kulit lemon, kurma, goji berry, antioksidan boost atau kismis dan buah pala. Masuk air sedikit kalau kuah pekat sangat, kalau tidak nanti hangus. Masak lagi sampai nampak kurma yang kecut tadi dah kembang. (Kurma dan goji dibasuh dahulu sebelum guna).
9. Sudah agak pekat, masukkan balik lobak yang di goreng, ikan masin dan bawang-bawang serta halia yang digoreng tadi. Kacau sebatikan bersalut kuah.
10. Akhir sekali masukkan jeruk cili kacau sebatikan.
Resepi ini memang pedas. Jika tidak tahan pedas, dinasihatkan kurangkan serbuk cili atau tak perlu letak langsung serbuk cili dan cili jeruk. Cili jeruk boleh tukar kepada cilia pi segar.
Sumber : Intan Izaida
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!