Melihatkan gambar Kek Minyak yang dikongsikan Nor Khomariah Norrohman sudah cukup membuka selera. Dan untuk membuatnya pun tidak sukar mana, tidak perlu kemahiran. Cukup dengan hanya mengikut resipi yang dikongsi.

Bahan :

Ads

Kek Minyak, Buat Sekali Terus Jadi
Kek Minyak, Buat Sekali Terus Jadi

5 biji telur
1/2 cawan gula halus
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
3/4 cawan susu pekat
1 sudu besar ovallate
1 cawan minyak masak
Perasa yg disukai ( kalau xletak pom tkpe)
1 sudu teh esen vanila
Pewarna yg disukai

Ads

Cara :

Ads

1. Satukan tepung dan baking powder kemudian di ayak, ketepikan.
2. Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang dan gebu. Putar dalam 5 minit.
3. Masukkan susu pekat dan esen vanila, pukul sebati.
4. Masukkan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata.
4. Akhir sekali masukkan tepung gandum yang telah di ayak.
5. Kaup balik adunan dengan spatula hingga rata
6. Bahagikan adunan kepada 3 atau 4 bekas. Letakkan pewarna dalam setiap bekas mengikut kesesuaian & gaul rata. Sediakan loyang 8 inci / 9 inci
7. Lapik dasar loyang dengan kertas minyak dan sapu keliling loyang dgn majerin.
8. Tuangkan adunan berselang seli warna sehingga habis
9. Bakar suhu 170 °C @ bergantung kepanasan oven masing-masing
10. Bakar selama 45 minit ~ 60 minit menggunakan api atas bawah.

Sumber: https://www.facebook.com/groups/MasakApaHariNiMAHN.my/permalink/3029358884054074?sfns=mo

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI