Penggunaan bakul penganti bekas kotak atau sebagainya memberi kelainan dalam menghias gubahan hantaran. Tak perlu gubahan bunga yang sarat. Cukup sekadar minimalis dan warna yang kontra mampu cipta aura tersendiri.
Bahan-bahan:
• Bunga ros berwarna peach
• Reben merah
• Kotak hantaran
• Gunting
• Gam UHU
• Kerongsang
Langkah-Langkah:
Ads
1. Ambil kotak hitam untuk melapik dulang hantaran.
2. Kemudian ambil dulang hantaran berwarna coklat diletakkan atas kotak hitam.
Ads
3. Seterusnya cucuk bunga mawar di tepi dulang sehingga membentuk sejambak bunga.
4. Tampal reben di tepi dulang hantaran sebagai tambahan hiasan.
Ads
5. Akhir sekali masukkan barang-barang hantaran ke dalam dulang.
6. Letakkan kerongsang sebagai penyeri untuk gaya eksklusif.
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Tidak lengkap rasanya apabila juadah berbuka tiada pencuci mulut. Jika sebelum ini kita memilih untuk membeli pencuci mulut di bazar ramadan, tahun ini kita perlu menyediakannya sendiri kerana Perintah Kawalan Pergerakan yang tidak membenarkan bazar ramadan dibuka seperti biasa kerana bimbang wabak Covid-19 akan merebak.
Jika suami dan anak-anak anda penggemar pencuci mulut yang manis, apa kata cuba sediakan puding karamel yang sememangnya menjadi kegemaran ramai ini. Memang sedap dimakan ketika sejuk sewaktu berbuka. Nikmat sungguh!
Resipi ini dikongsi oleh Juman Islam di grup Masak Apa Hari Ni… (MAHN) di Facebook. Jom kita intai resipi yang dikongsi olehnya ini.
Puding Karamel
Bahan-bahan karamel:
5 sudu besar gula
3 sudu besar air panas
Cara-cara:
Masak gula api kecil sehingga gula cair dan warna keemasan. Kacau perlahan sehingga sebati & masukkan air panas (hati².. nanti akan meletup² @ merecik..) Tuang dalam loyang dan biar caramel seketika.
Bahan-bahan puding:
6 biji telur
1 sudu esen vanilla (sy lebihkan sikit)
1 tin susu cair @ sejat
1/3 tin susu pekat (manis sedang-sedang je..)
1/4 cawan air masak
Cara-cara:
Masukkan semua bahan dan blend sekejap sahaja dan tuang ke dalam loyang karamel.
Kukus 20-30 minit
* Pastikan puding ni betul-betuk sejuk sebelum nak keluarkan daripada loyang.. (saya masuk dalam freezer sebab nak bagi cepat sejuk)
Resipi Kuih Seri Muka yang sama namun diolah cara mengukus menjadikannya versi comel dan bulat. Selain Seri Muka, orang belah utara memanggil kuih ini sebagai pulut sekaya. Caranya mudah, namun bahagian hijau harus dimasak terlebih dahulu dan baru dikukus bersama pulut. Sukatan resipi ini untuk 18 biji. Untuk bakal pengantin baru bolehlah belajar buat untuk suami tercinta nanti.
Terima kasih Azila Ismail di atas perkongsian resipi.
Lapisan Bawah:
150 gram beras pulut – rendam 1-2 jam
¾ cawan santan segar pekat
¼ sudu kecil garam
Cara :
Satukan kesemua bahan dan masukkan ke dalam loyang.
Kukus pulut di dalam periuk pengukus yang telah mendidih airnya sehingga masak.
Lapisan Atas:
1 cawan santan segar pekat
¼ cawan air daun pandan – kisar 3 helai
½ cawan gula pasir
1 biji telur – saiz B
¼ cawan tepung gandum
¼ sudu kecil garam
Sedikit pewarna hijau
Cara :
Masak sekejap sehingga keluar wap, kemudian tuang ke atas pulut dan kukus selama 20 minit.
Bunga tangan menjadi kemestian untuk melengkapi penampilan si pengantin. Seleksi bunga segar mengikut tema majlis menjadikan ia titik tumpu buat si pengantin. Menempah bunga tangan juga menggunakan kos yang tinggi. Apa kata jimat wang untuk hari bersejarah anda dengan mencipta gubahan bunga tangan elegan menggunakan reben sutera.
Bahan-bahan
Gunting tajam khas untuk memotong bunga
Bunga
Wayar untuk bunga
Pembalut plastik
2 pin (untuk bunga)
Langkah 1 (Potong mengikut saiz yang dikehendaki)
Ikat tangkai bunga menggunakan getah nipis untuk memastikan tangkai diikat ketat. Gunakan gunting untuk memotong tangkai di bahagian bawah mengikut panjang yang dikehendaki.
Langkah 2 (Pembalut plastik)
Balut tangkai bunga menggunakan pembalut plastik bagi memastikan ia nampak sempurna lebih kurang 1-1/2” daripada bawah bunga.
Langkah 3
Pin reben di bahagian bawah pada balutan bunga.
Langkah 4 (Balut reben)
Mula balut reben pada tangkai yang dibalut dengan plastik. Lakukan dengan cara balutan ke atas.
Langkah 5 (Pin di bahagian atas)
Apabila sampai ke bahagian atas balutan plastik, potong reben dan lipat hujung reben 1/4” dan pin.
Langkah 6 (Tambah bow)
Untuk kelihatan lebih sempurna dan menarik, tambahkan bow pada bunga tangan anda. Gunakan 24” reben untuk membuat ikatan tersebut.