Apabila seorang lelaki dan wanita telah pun sah diijabkabulkan maka secara rasminya masing-masing mempunyai tanggungan yang wajib dipikul. Hak isteri tanggungjawab suami dan hak suami tanggungjawab isteri. Salah satu cabang hak isteri dan menjadi tanggungjawab suami yang utama adalah berkaitan urusan nafkah diri. ‘Nafkah’ bererti sesuatu yang dibelanjakan daripada mata wang atau seumpamanya bagi melengkapkan kehidupan seharian seperti makanan, minuman, pakaian dan juga tempat tinggal.

Tanggungjawab memberi nafkah diamanahkan kepada ketua keluarga dan suamilah yang memikul tugasan ini serta wajib baginya menjaga kebajikan isteri dan anak-anaknya. 

Baca perkongsian tersebut di bawah:

Abah pesan kat abang:

"Dah kahwin nanti kena ingat haram suami makan duit isteri. Dalam duit suami ada bahagian untuk isteri, dan isteri berhak minta. Dalam duit isteri, semuanya isteri punya. Lelaki tak ada hak persoalkan ke mana isteri belanjakan dan gunakan."

But this thing is general. Kalau isteri memang tak kisah nak bagi dan halalkan, then nothing to be worried. Yet the basic is there, what belong to wife not belong to husband.

IKLAN

Tak de hak persoalkan, tapi boleh menasihati. I only share apa yg I faham je. Kalau ada yg salah, any corrections are warmly welcomed!

Yang pesan ini my abah. Abah I lelaki (of course lah kan). Dia sendiri akan ganti semua duit yang my mom guna untuk beli barang keperluan WALAUPUN my mom tak minta pun. And kami yang anak ni pun kalau guna duit sendiri beli keperluan asas, nanti abah akan tanya seorang-seorang, ada apa-apa nak claim?

I pun pelik jugalah kenapa abah buat macam itu. Then dia bagitaulah seperti di atas. I just don't get kenapa ramai orang bersikap denial. Hello abah I lelaki pun tak mcm itu sekali.

Guys, nafkah itu bukan bererti bagi apa isteri nak like barang mahal semua itu. Kalau isteri minta handbag harga 100k, nak kena bagi ker? Kalau memang monthly income you 1mil, then tak ada masalah lah sebab you mampu. Ini kalau 1k jer…kau ketuk kepala isteri itu sebab demand bukan-bukan.

Konklusinya, pada pendapat saya adalah sangat mulia isteri yang menolong meringankan beban suami dengan membelanjakan duitnya untuk keluarga tetapi bukan bermakna suami boleh sambil lewa dalam urusan pemberian nafkah.

Skop perbincangan topik ini sangat meluas. Banyak arguments dan opinions yang kita sendiri pun mcm 'oh really' , 'sumpahlah' , 'tf aku baca ni'…jadi cadangan saya ialah kalau korang nak penjelasan yang lebih terperinci dan sahih, rujuklah pendapat para ilmuwan yang diyakini kredibilitinya.

Ni pesanan abah kat aku pula (aku seorang je perempuan ya dalam family):

"Dah jadi isteri taat cakap suami, patuh arahan suami, turutkan kehendak suami. Sebab apa? Sebab suami dah berhabis banyak duit untuk isteri dari sebelum kahwin sampai lepas kahwin."

Exception: selagi mana tak melanggari hukum syara'.

Contoh situasi yang I maksudkan with 'persoal' is suami mampu dan wife nak beli handbag baru pakai duit sendiri or nak beli rumah baru or nak beli barang perhiasan baru, selagi tak mendatangkan kemudaratan, lelaki tak de hak nak persoal like "kenapa awak bla bla" , "daripada beli handbag baik bagi saya duit."

Isteri membazir? Ni common sense. Bazir = Allah tak suka = jadi saudara syaitan = boleh jadi makruh/haram. Bukan setakat isteri jer korang kena tegur, suami pun kalau membazir isteri kena tegur. Sebab apa? Ammar makruf nahi mungkar. Itu konsepnya!

Statement saya sebagai asas. Kemungkaran ialah limitation. Bila asas exceeds limitation, sesiapa yang tahu akan kemungkaran tu, WAJIB tegur si pelaku. Bukan setakat isteri/suami sahaja. Sesiapa yg tahu!!! Simple jer sebenarnya. Korang jer complicated kan

Twitter @raihanharon1