Salam semua, selamat berpuasa. Saya nak kongsi resepi yg memang sesuai utk dijadikan juadah berbuka. Kuih ketayap versi inti sirap rose, cantik & sedap .
KETAYAP INTI SIRAP ROSE
BAHAN UTK KULIT
1 cawan tepung gandum
2 biji telur
11/2 cawan santan
2 sudu mkn minyak masak
Pewarna hijau
Secubit garam
bagi yg rajin boleh kisar 3~4 helai daun pandan utk lebih wangi & cantik warna hijaunya #
Masukkan kesemua bahan ke dlm blender & kisarlah sehingga sebati. Tapis utk dptkan adunan yg tidak berketul.
Buatlah dadarnya sehingga habis adunan & masukkan inti. Gulung secantik yg boleh ya….siap!!
BAHAN UTK INTI
Kelapa parut putih
3/4 cawan gula pasir
Sirap rose (ikut manis yg disukai)
2 helai daun pandan (disimpul)
1/2 cawan air
2 sudu mkn tepung gandum
CARA BUAT INTI
Didihkan air, masukkan gula & daun pandan.
Bila gula dah larut masukkan kelapa parut & sirap rose.
Masak & gaul²kan sehingga sebati.
Rasa & setelah kelapa dah kering airnya boleh masukkan tepung gandum.
Gaul lagi sehingga sebati boleh angkat & sejukkan.
PERKONGSIAN DARI FACEBOOK Rohaya Ahmad
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Nasi Daging Air Asam, Gerenti Suami Tambah Dua Pinggan
Masa Penyediaan: 30 minit, Masa Memasak:20 minit, Jumlah Hidangan:6 orang
Resepi Nasi Daging Air Asam ni sangat terkenal di sebelah utara tanah air. Selalunya dihidangkan di hari perayaan atau kenduri-kendara. Jika menggunakan bahagian daging yang banyak urat, haruslah direbus lebih lama dalam anggaran masa 2-3 jam. Kelebihan masak menggunakan daging yang banyak urat ialah rasa daging tu lagi menarik dan sedap, cuma agak leceh nak rebus dalam masa yang lama. Masa dapat dijimatkan jika anda ada pressure cooker.
Bahan-Bahan:
4 cawan beras basmathi, rendam selama 30 minit dan tos
500 gram daging, potong kiub besar anggaran 3"x4"
5 cawan air rebusan daging
1 cawan sudu cair
1 helai daun pandan, carik dan simpul
2 1/2 sudu besar rempah kurma
1 batang serai, dititik
3 sudu besar minyak sapi
1 -2 sudu besar minyak sayuran
1/2 cawan tomato sup ATAU 1/4 cawan tomato puri
Sedikit kismis hitam
Bahan untuk rebusan daging:
1 sudu besar rempah kurma
2 inci halia, hiris nipis
Air dalam anggaran 7 cawan lebih
Bahan untuk ditumis:
1 biji bawang besar, hiris nipis
5 ulas bawang putih, hiris nipis
3 kuntum bunga lawang
2 batang kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
6 biji buah pelaga
Bahan untuk air asam:
1 biji bawang besar, hiris nipis
2 biji tomato, potong kecil
6 biji cili merah, potong kecil
1 inci belacan, dibakar di atas api sehingga wangi
1 mangkuk kecil air perahan asam jawa yang pekat
2 sudu besar sos ikan Thai
3 sudu besar gula
1-2 sudu kecil garam
1 sudu besar kerisik
Sedikit perahan jus limau nipis
Cara Penyediaan, cara untuk memasak:
-Rebus daging bersama air, halia dan rempah kurma sehingga empuk. Angkat dan ketepikan.
-Panaskan minyak sapi dan minyak sayuran di dalam periuk. Tumis bahan tumis bersama 3 sudu besar serbuk kurma, serai dan daun pandan. Kacau sehingga naik bau dan kemudian masukkan beras yang telah ditos. -Kacau lagi beras selama 1-2 minit.
-Masukkan air rebusan daging bersama susu cair, tomato sup, kismis, daging yang direbus tadi dan juga garam secukup rasa. Kacau sedikit supaya sebati dan tutup. Masak di atas api sederhana. Kaedah yang sama jika anda menggunakan periuk nasi. Pindah ke tapak periuk elektrik pada tahap ini dan biarkan nasi masak.
-Setelah masak, gemburkan nasi dengan lembit supaya tidak berketul.
-Cara untuk air asam:
-Gaulkan kesemua bahan air asam. Biarkan seketika supaya semua bahan air asam sebati.
Tips:
Kalau nak dapatkan nasi yang cantik, gunalah beras basmathi yang panjang.
Resepi Oleh: Che' Nom
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Telur Goyang Sambal Cili Kering Garing Habis
Bahan-bahan pun cuma yang asas jadi dapatlah berjimat sementara menunggu tamatnya waktu darurat yang melanda.
Dan yang paling best, bukan telur hancur seperti resipi lain, sebaliknya telur kuning dibiarkan kekal dalam sampul bersama adunan sambal kering. Bila nak makan, baru pecahkan di atas nasi. Nikmat apa lagi yang engkau dustakan.
TELUR SAMBAL CILI KERING
Ini menu kander tengah hari ni. Layan makan dengan nasik putih je.
Telur sambal cili kering. Perah limau, daun bawang, bawang goreng. Lepas tu renjis kicap kat nasik. Telur kuning cair²…
Ya Allah sedappp…
Nah resepi, share ramai² ye supaye orang lain pun boleh masak bawak bekal! Penat masak ni
Mula-mula goreng cili kering sehingga sedikit garing. Nak rebus dulu pun boleh tapi kalau tak rebus pun boleh. Basuh dan bilas dan terus goreng pun tak ada masalah tapi keringkan dahulu, kalau tak nanti minyak meletup depan muka.
Lepas tu terus goreng ikan bilis dan bawang putih sehingga garing.
Ni garing. Bukan hangus…
Bila ikan bilis dah siap digoreng. Masukkan semua bahan goreng tadi ke dalam lesung batu dan tumbuk.
Tumbuk kasar dan jangan halus sangat.
Tumis sesudu sos tiram. Kalau tiada pun tak apa.
Selepas itu masukkan balik bahan yang ditumbuk tu, masukkan garam dan gula ikut kesesuaian. Sebab kander gula cili kering yang menggerutu, pedas maut. Jadi lebihkan gula sikit.
Masukkan tiga biji telur. Bila dah masukkan, telur akan mula memasak, jadi kaiskan yang putih kerana mahu bahagian kuning separuh cair. Hehe…termiss gambar masukkan telur. Ni gambar selepas 3-4minit.
Tarik perlahan-lahan putih telur yang sudah masak. Hehe hati-hati jaga kuning tu macam jaga baby tau! Pecah dia, ceraaahhh masa depannn
Akhir sekali bila kuning telur sudah mencapai tahap piawaian, angkat dan letak atas telur putih yang di angkat awal tadi.
Sumber : Wan Luqman
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ini Rupanya Petua Nak Buat Teh Tarik Yang Sedap & Padu. Kalah Kedai Mamak!
Sebut sahaja tentang teh tarik, pasti anda terbayang aromanya yang memikat serta kemanisannya apabila diminum. Teh tarik merupakan antara minuman yang popular di kedai mamak. Lagi best bila ada buih di bahagian atas gelas. Memang padu!
Sebenarnya masih ramai yang tidak tahu cara untuk membuat teh tarik yang sedap dan padu seperti di kedai mamak. Buatlah berapa kali pun, tetap tidak akan sama rasanya. Seperti ada yang kurang.
Namun, mungkin selepas ini anda boleh kuasai cara untuk membuat teh tarik yang sedap berdasarkan resipi yang dikongsi oleh Nazia Suhaimi menerusi laman Facebooknya. Posting ini telah meraih 4.7K perkongsian dan 1.4K likes.
Jom kita baca apakah rahsianya untuk buat teh tarik yang sedap & ‘kaw’ ala kedai mamak.
Dah 30 tahun hidup, saya masih tak pandai buat Teh Tarik. Itu hari saya balik Pahang, saya tengok Mak Ngah dan Mak We bancuh air teh susu. Pehh memang berebut orang minum. Saya tanya diaorang apa resepi kejayaan air teh panas yang sedap.
Nahh inilah hasilnya. Sedap bak hang. Sebijik macam ngeteh dekat kedai. Musim-musim PKP ni, eloklah kita kalau kita ngeteh di rumah saja. Sahut seruan TSMY #DudukRumahDiamDiam
Bahan-bahan:
- Teh serbuk
- Susu cair
- Susu pekat manis
- Air panas
Cara-caranya:
Gunakan teh serbuk. Saya guna jenama Boh. Letak dalam 5 sudu di dalam kole ini.
Masukkan air panas hingga penuh.
Tunggu sekejap bagi kembang.
Sekiranya teh sudah kembang, tapis sewaktu tuang ke dalam jug. Jug pink tu saiz sederhana.
Okay ini rupa air yang dah ditapis. Hitam semanis rupamu.
Okay ulang sekali lagi. Teh serbuk tadi, kita letak lagi air panas sampai penuh kole.
Tuang lagi ke dalam jug pink tadi. Jangan lupa tapis ya!
Ulang lagi step yang sama sehingga penuh jug anda.
Kemudian, letak susu pekat. Saya letak 5 sudu susu pekat manis. Baru kaw.
Letak susu cair sikit. Jangan banyak sangat, nanti terlebih lemak tak sedap pula.
Kacau rata. Masa tengah kacau tu, selawatlah.
Nahh inilah kejadiannya Teh Tarik Cinta. Terima kasih Mak We dan Mak Ngah, kini saya dapat riak dan takbur berkongsi resepi di muka buku.
Selamat mencuba!
Sumber: Nazia Suhaimi
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI