Labu Siam merupakan jenis sayuran labu rendah kalori. Ianya sangat terkenal di Indonesia, boleh dimakan begitu sahaja bersama kulit atau boleh dimasak untuk dijadikan lauk.
Berikut adalah faedah labu siam kepada kesihatan tubuh:
Kandungan vitamin B9 (folat) sangat baik bagi memenuhi keperluan nutrisi ibu hamil bagi kesihatan dan pertumbuhan bayi dalam kandungan, bahkan mengelak daripada berlakunya keguguran. Boleh amalkan dengan kerat kerana bagus untuk kandungan.
Labu adalah sayuran yang mengandungi rendah kalori dan tidak mengandungi lemak tepu. Sehubungan itu, ia sangat sesuai diamalkan dalam diet pemakanan seharian bagi menjaga kadar kolesterol dalam badan.
Ia juga dapat membantu anda mengawal tekanan darah tinggi kerana mempunyai sifat diuretik ringan. Jangan ambil mudah tentang penyakit ini, kerana penyakit darah tinggi ini mampu membunuh.
Kekurangan zat besi adalah salah satu sebab anda boleh menderita penyakit anemia. Labu siam merupakan sumber terbaik bagi membantu hemoglobin mengikat oksigen kerana kandungan zat besi yang ada di dalamnya.
Vitamin C yang terdapat dalam labu siam bertindak sebagai antioksidan yang kuat. Zat ini juga membantu mencegah kerosakan sel disebabkan oleh radikal bebas. Tidak hairan juga labu siam boleh membantu membaiki kulit wajah.
Kanser adalah pembunuh no satu manusia, sehingga kini masih sukar menemui penawar kanser. Jadi, adalah lebih baik mencegah daripada mengubat. Kandungan antioksidan flavonoid poli fenolik di dalam labu siam dikatakan boleh mengikat radikal bebas yang berbahaya didalam tubuh yang merupakan agen tercetusnya sel kanser. Amalan pemakanan labu siam yang teratur dapat mengurangkan risiko pertumbuhan sel kanser.
Setiap yang dicipta Allah s.w.t sememangnya mempunyai kelebihan masing-masing. Antaranya buah-buahan, Jika anda tahu kelebihan setiap buah, pasti anda rasa teruja dan tidak perlu berhabis ribuan ringgit untuk tampil sihat dan cantik.
Sekian petikan Sumber dari Hellosihat.com