Kuih bakar merupakan salah satu kuih tradisional masyarakat Melayu yang menjadi kegemaran ramai. Ada juga yang ‘memanggil’ kuih ini dengan ‘panggilan’ kuih bahulu kemboja.

Sering dihidangkan di majlis-majlis rasmi, perkahwinan, kenduri-kendara dan sebagainya, kuih bakar enak dimakan ketika sarapan pagi dan minum petang.

Kuih bakar tradisional dibakar dengan dapur arang menggunakan acuan khas. Seiring dengan gaya hidup masyarakat masa kini, kuih bakar boleh dimasak dengan cepat dan mudah menggunakan air fryer.

Anda yang baru kahwin sesuai sangat masak untuk suami. Tak perlu guna oven dan rasanya pun tetap sedap macam masak guna dapur arang.

Masak Kuih Bakar Guna Air Fryer, Tak Ada Oven Bukan Masalah, Mudah & Cepat

Ads

RESIPI KUIH BAKAR MENGGUNAKAN AIR FRYER

Bahan-bahan:

1 cawan air daun pandan
2 cawan santan/1kotak kecil
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
2 biji telur
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil pewarna hijau

Ads

Masak Kuih Bakar Guna Air Fryer, Tak Ada Oven Bukan Masalah, Mudah & Cepat

Cara memasak:

1.Kisar semua bahan tadi sehingga sebati. Masukkan dalam loyang .

Ads

2.Bancuhan ini boleh dapat dua biji kuih bakar. Bahagi bancuhan kepada dua bahagian dan bakar secara berasingan.

3.Masukkan ke dalam air fryer dan bakar dengan suhu 170 celcius selama lebih kurang 45 minit.

4. Tunggu sehingga betul-betul sejuk barulah dipotong. Enak dinikmati ketika masih panas.

Sumber: Ra-isah Rashid 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI