Kalau anda suka makan puding roti, anda mesti cuba buat ‘Puding Roti Kayangan’ ini. Makan pula sejuk-sejuk ketika berbuka puasa dengan suami tercinta, tentulah nikmatnya tidak terkata.
Resipi Puding Roti Kayangan ini pula berbeza dengan puding roti yang biasa kerana bahan utamanya menggunakan roti coklat berkismis. Mungkin sebab itulah nama resipinya ‘Puding Roti Kayangan’.
Berikut resipi Puding Roti Kayangan seperti yang dikongsikan oleh Munirah Jasamai
Bahan Puding Roti:
* 2 kotak susu coklat
* 2 biji telur
* 1 bungkus roti coklat kismis
Bahan Sos:
* 1 tin susu cair
* 1 tin air
* 1/2 sudu tepung jagung
* 1 sudu tepung kastard
* 5 sudu gula
1. Lapik dulang dengan kertas penaik.
2. Penyekkan roti di dalam dulang.
3. Pukul 2 biji telur bersama 2 kotak susu coklat hingga sebati.
4. Tuang di atas roti, biarkan terendam dan kembang seketika.
5. Bakar pada suhu 180c selama 10 minit.
6. Sejukkan dan masukkan di dalam peti sejuk.
1. Campurkan susu cair, air (tin susu), 1/2 sudu tepung jagung, 1 sudu tepung kastard dan 5 sudu gula.
2. Masak dengan api perlahan, kacau sehingga pekat dan kental.
3. Sejukkan dan masukkan di dalam peti sejuk.
4. Potong roti dan hidangkan bersama sos berkrim.
Kredit: Facebook Munirah Jasamai