Jom cuba buat sendiri ikut resepi roti nan Puan Fatihah Hamid ni. Nampak mudah. Memang gebu-gebas hasilnya! Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan dan cara nak buat roti nan selengkapnya.
RESEPI ROTI NAN SIMPLE. GEBU SANGAT, BUBUH CHEESE LAGI SEDAP!
3 cawan tepung gandum, hibu guna bakers choice
1 sudu besar gula
1 sudu besar yis
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil bread improver atau boleh guna baking powder
1+1/4 cawan air
3 sudu besar minyak masak / Olive oil (saya campurkan)
1. ADUN SEMUA BAHAN MENJADI DOH. Mula-mula gaulkan semua bahan dan adunkan sehingga menjadi doh.
2. REHATKAN DOH 30 MINIT
3. KELUARKAN ANGIN & CANAI
4. BUBUH CHEESE / GARLIC
*Kalau suka roti nan yang kosong, skip langkah ni dan terus masak atas api.
5. MASAK
Agak-agak dah masak, bolehlah angkat.
Siap!
KREDIT : Puan Fatihah Hamid