masuk terjun dalam bowl semua
6 biji telur
1 sb ovalate
1/4 cawan susu tepung
1 cawan gula halus(200g)
1/4 cawan susu segar(60g)
220g /2 cawan tepung self rising
Ads
Campurkan semua bahan mix slow speed 2 mnt up pd hight speed sampai gebu, slow kan volume mixer 2-3 saat masukkan minyak 100g ( 1/2 cawan minyak masak) kacau sebati
Ads
Bahagikan beberapa bahagian
setiap bahagian letak perise mesti ade 3 perisa ni wajib
A contoh ya dan letak kan pewarna kuning atau ori perise pisang
B contoh warna hijau letak perasa nenas
c contoh warne merah letak perasa tuty fruity (buah buahan)
Guna pewarne cecair je oil base
Ads
Susun sesenduk2 sampai habis last corak kan ikut kreativiti,
Panaskan oven.Guna tingkat bawah sekali letak loyang suhu 150-160 masa 1jam.Kalau oven kecil suhu begitu kdg cepat masak
Bila masak sisip kan tepi2 kek dan tebalik kan atas redai 2-3 mnt je bukak loyang dan keluakan atas redai bia 2-3 jam baru dapat corak atas kek tu kalu nak jual sebijik kalau nak potong-potong tak perlu tunggu lama, selamat mencuba anak2 mak.balik kg hati2 ya.
kredit: hani nisha
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kewangan anda tidak cukup? lari daripada bajet? jangan risau bagi bakal pengantin yang masih mencari dulang hantaran. Anda kini tidak perlu membelinya lagi kerana anda boleh melakukannya sendiri!
DIY kali ini akan menunjukkan kepada anda langkah untuk anda membuat sendiri dulang hantaran, sesuai untuk majlis pertunangan mahupun pernikahan. Kini anda boleh berjimat cermat dengan langkah ini.
Bahan-Bahan :
Bantal polisterin empat segi
Bantal polisterin bulat
Kertas pembalut
Pelapik kek
Ribbon
Gunting, gam, peniti and etc.
Langkah-langkah :
Langkah 1 : Balutkan polisterin empat segi dan bulat dengan kertas pembalut. Polisterin empat segi cuma perlu dibalut di bahagian atas sahaja. Polisterin bulat pula hanya perlu di balut disisi sahaja.
Langkah 2 : Tampalkan pelapik kek di bahagian bawah polisterin empat segi untuk menutup bahagian yang tidak dibalut dan untuk menambahkan kekemasan. Selain tu untuk menstabilkan polisterin masa nak letak hantaran sebab polisterin terlalu ringan.
Langkah 3 : Hiaskan ribbon di sekeliling polisterin. Boleh gunakan bantuan peniti. Ukur lilit polisterin empat segi lebih kurang satu meter suku. Anda boleh pilih ribbon mengikut citarasa anda.
Langkah 4 : Gamkan polisterin bulat yang telah dibalut tadi pada permukaan pelapik kek tadi.
Langkah 5 : Sudah pun siap dan bersedia untuk diletakkan barang!
Kredit : sfaezahblogspot
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Hari ini sudah masuk hari ke-19 kita menyambut bulan Ramadan. Tentu para isteri sudah kehabisan idea untuk memasak hidangan berbuka puasa. Semua resipi sudah dicuba.
Apa kata kita cuba buat corndog versi mini yang dikongsi oleh Alia Nella menerusi grup Masak Apa Hari Ni… (MAHN). Menu ini sesuai dijadikan kudapan untuk berbuka puasa.
*****
CORNDOG VERSION MINI
Sesuai untuk kudapan berbuka puasa..kita buat version mini sebab time berbuka banyak lagi makanan lain yang nak dimakan juga. Dan bila buat mini version ni..akan dapat banyak..jadi nya boleh simpan untuk digoreng masa sahur,jadikan sebagai penarik untuk anak-anak bangkit bersahur.
Bahan-bahan:
Roti (roll kan bagi nipis, supaya senang gulung)
Sausage (dh direbus siap-siap dan potong pendek, 1 sausage tu alia kerat jadi 4 ketul)
Mozarella Cheese (Alia kerat kiub2 petak kecik macam dalam contoh gambar tu)
Cheese Slices (ni nak letak pun boleh, nak letak pun boleh. Tak kisah apa-apa brand)
Tepung Gandum + Air – agak-agak je..tapi pastikan jangan ceroi sangat. Buat pekat-pekat. (Digunakan sebagai pelekat & katup bahagian yang ada cheese)
Breadcrumb (alia guna version white breadcrumb@japaneese breadcrumb)
Resipi bakso ini paling mudah sebab hanya perlu menyediakan sup bakso dan sambal lada. Bebola daging pula boleh dibeli terus daripada pasaraya ataupun peniaga yang sedia ada. Tiada sukatan khas untuk resipi ini jadi sediakan mengikut citarasa.
.
Bahan Kuah Bakso :
10 biji Bawang Merah
5 ulas Bawang putih
3 biji Buah keras
2 inci Halia
Cara :
.
1. Kisar dan tumis semua bahan diatas sehingga agak garing dan naik bau.
2. Kemudian tulang lembudan sedikit daging untuk membangkitkan lagi rasa.
3. Masukkan air secukupnya. Selepas itu masukkan satu sudu besar lada putih dan perasakan dengan gula dan garam.
4. Selepas itu, masukkan bebola daging dan renehkan sehingga pecah minyak.