RESIPI SOTO SEDAP

Buat anda yang berpuasa enam, teringin nak menikmati juadah soto dari negeri Johor, apa kata anda ikuti perkongsian dari Fara Lome ini. Selamat berbuka puasa.

Resipi Kuah Soto (resipi ni untuk 2 liter air/ 6 orang makan)

•Lengkuas 1 inci
•Halia 1 inci
•Bawang merah besar 4 biji (memang kalau banyak lagi sedap)
•Bawang putih 1 ulas
•Buah keras 1 biji
*blend semua bahan di atas

•Ayam potong besar sebab nak carik kan nnti
•serai 2 batang (ketuk)
•Minyak untuk menumis
•Serbuk sup adabi (kalau sepeket kecik tu guna separuh)
•Serbuk kurma adabi (guna separuh juga)
•Kiub ayam 1
•akar daun sup (potong n cuci bersih)
•air 2 liter/ satu jug
*atau kalau tidak guna serbuk sup/kurma guna saja rempah soto. Saya kadang guna rempah soto je boleh dapatkan jenama apa saja. Bahan lain jangan ubah ya. Tetap sama. Tu kuah boleh jadi pekat. Jangan bergantung pada rempah semata-semata.

Ads
Resepi Soto Ala Johor Untuk Yang Berpuasa Enam

Cara masak:

•Tumis bahan blend, serai dan akar daun sup sehingga naik bau/betul2 masak/sedikit garing. Supaya bawang smua tu x rasa mentah di kuah nnti. Bila masak elok kuah akn jd wangi.
•Masukkan serbuk sup n kurma / rempah soto.
•Masukkan ayam. Agak2 air ayam da hampir kering baru masukkan air.
•Masukkan kiub ayam, perasakan gula garam. Renehkan sehingga ayam masak elok. Angkat ayam dan toskan (untuk dicarik nanti)
•Siap!

Ads

Resipi Begedil kentang

Ads

•Ubi kentang 5/6 biji buang kulit then potong kecil. Rebus.
•lenyekkan. Masukkan hirisan daun sup dan bawang goreng. Bulat2 kan then leperkan sedikit.
•Telur 1 biji
•Lada sulah
•Garam secukup rasa
*Pecahkan telur, masukkan garam dan lada sulah. godek laju supaya bila goreng nanti jadi macam bersarang.

*Cara goreng begedil supaya tidak hancur, panaskan minyak agak-agak tenggelam separuh begedil je. Jangan penuh-penuh pula. Panaskan dengan api yang kecil sehingga betul-betul panas. Celup bergedil dalam bancuhan telur then goreng. Jangan rajin nak balik-balikkan selagi yang sebelah kena minyak tu tidak garing/kekuningan. Bila sudah garing baru balikkan, Kalau balikkan awal-awal memang pecah ler.

*maaf tersalah terkurang.

Kredit: fara lome

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI