Jom kami kongsikan resepi sup ikan oleh saudara Haerme Abd Rahman aka HangHungryChef. Memang menarik resepinya dan unik sebab ia menggunakan rebusan tulang dan rempah sup homemade (tanpa rempah instant). Kata beliau, rebusan tulang ni lah yang akan menghilangkan bau hanyir ikan dan menjadikannya lebih sedap. Jom kita sama-sama tengok resepi sup ikan beliau ini selengkapnya.

RESEPI SUP IKAN MERAH / SIAKAP SEDAP & SIMPLE
Mula-mula kita tengok bahannya dulu ya.

BAHAN-BAHAN
bawang merah
bawang putih
halia
daun sup dan daun bawang
cili padi
tomato
ikan siakap / ikan merah
limau nipis
tulang lembu 300gm
rempah sup homemade* (bahan & cara nak buat rempah sup homemade ni dekat bawah)
*BAHAN-BAHAN UNTUK REMPAH SUP HOMEMADE
biji ketumbar 1/2 sudu teh
jintan putih n manis 1/2 sudu teh
lada sulah biji dan lada hitam 1/2 sudu teh
cengkih 4 biji
daun salam 2 helai
bawang putih kering 2 ulas
halia kering 1 inci
bunga lawang 2 kuntum
– – semua bahan ini disangai dan dikisar kering ya

CARA-CARA


1. REBUS TULANG LEMBU
Pertama sekali, kita rebus dulu tulang lembu dalam periuk.

IKLAN

2. MASUKKAN HALIA
Kemudian masukkan halia yang dah siap diketuk.


3. TUMIS
Dalam kuali yang lain, tumis bawang putih, bawang merah dan halia sampai hangus sikit. Hangus sikit sahaja ya jangan sampai rentung nanti pahit pulak sup ikan tu nanti. Seterusnya masukkan rempah sup homemade tadi. Tumis sampai garing ya.



4. MASUKKAN BAHAN TUMISAN KE DALAM SUP REBUSAN TULANG
Bila dah siap tumis tadi, pindahkan bahan tumisan ke dalam periuk rebusan tulang yang mula-mula tadi tu. Mungkin ada yang pelik sebab apa pakai tulang? Sebabnya nak potong hanyir ikan kita jap lagi. Ok bila dah masukkan tu jangan lupa tambah air sikit.


5. MASUKKAN TOMATO
Lepas tu masukkan tomato.


6. MASUKKAN DAUN SUP
Lepas tu kita bolehlah masukkan daun sup yang tersimpul rapi. Masa ni dah boleh perasakan ia secukupnya dengan garam.


7. MASUKKAN IKAN
Lepas dah perasakan tu kita bolehlah masukkan ikan. Bila masuk je ikan alam periuk, terus tutup api dapur dan tutup terus periuk tu dan tunggu 15 minit ok. Ini rahsianya nak dapatkan isi ikan yang pejal, mantap, ngam ngam je masak…


8. PERAH LIMAU
Akhir sekali, jangan ko lupa perah limau nipis, tabur daun sup, daun bawang, bawang goreng dan cili padi potong.

Fuh, tak sabar nak makan kan?