Tak Tahu Nak Masak Apa Untuk Berbuka, Cuba Buat Corndog Versi Mini Ini. Pasti Makan Bertambah!

Share

Hari ini sudah masuk hari ke-19 kita menyambut bulan Ramadan. Tentu para isteri sudah kehabisan idea untuk memasak hidangan berbuka puasa. Semua resipi sudah dicuba.

Apa kata kita cuba buat corndog versi mini yang dikongsi oleh Alia Nella menerusi grup Masak Apa Hari Ni… (MAHN). Menu ini sesuai dijadikan kudapan untuk berbuka puasa.

*****

CORNDOG VERSION MINI

Sesuai untuk kudapan berbuka puasa..kita buat version mini sebab time berbuka banyak lagi makanan lain yang nak dimakan juga. Dan bila buat mini version ni..akan dapat banyak..jadi nya boleh simpan untuk digoreng masa sahur,jadikan sebagai penarik untuk anak-anak bangkit bersahur.

Bahan-bahan:

  • Roti (roll kan bagi nipis, supaya senang gulung)
  • Sausage (dh direbus siap-siap dan potong pendek, 1 sausage tu alia kerat jadi 4 ketul)
  • Mozarella Cheese (Alia kerat kiub2 petak kecik macam dalam contoh gambar tu)
  • Cheese Slices (ni nak letak pun boleh, nak letak pun boleh. Tak kisah apa-apa brand)
  • Tepung Gandum + Air – agak-agak je..tapi pastikan jangan ceroi sangat. Buat pekat-pekat. (Digunakan sebagai pelekat & katup bahagian yang ada cheese)
  • Breadcrumb (alia guna version white breadcrumb@japaneese breadcrumb)
  • Telur – just untuk salut breadcrumb.

Cara-cara:

Ada lebih, boleh simpan.

Selamat mencuba.

Sumber: Alia Nella via grup Masak Apa Hari Ni… (MAHN)

Published by
Naqiyatul Uzma