Bahan-bahan pun cuma yang asas jadi dapatlah berjimat sementara menunggu tamatnya waktu darurat yang melanda.
Dan yang paling best, bukan telur hancur seperti resipi lain, sebaliknya telur kuning dibiarkan kekal dalam sampul bersama adunan sambal kering. Bila nak makan, baru pecahkan di atas nasi. Nikmat apa lagi yang engkau dustakan.
TELUR SAMBAL CILI KERING
Ini menu kander tengah hari ni. Layan makan dengan nasik putih je.
Telur sambal cili kering. Perah limau, daun bawang, bawang goreng. Lepas tu renjis kicap kat nasik. Telur kuning cair²…
Ya Allah sedappp…
Ads
Nah resepi, share ramai² ye supaye orang lain pun boleh masak bawak bekal! Penat masak ni
Mula-mula goreng cili kering sehingga sedikit garing. Nak rebus dulu pun boleh tapi kalau tak rebus pun boleh. Basuh dan bilas dan terus goreng pun tak ada masalah tapi keringkan dahulu, kalau tak nanti minyak meletup depan muka.
Lepas tu terus goreng ikan bilis dan bawang putih sehingga garing.
Ni garing. Bukan hangus…
Ads
Bila ikan bilis dah siap digoreng. Masukkan semua bahan goreng tadi ke dalam lesung batu dan tumbuk.
Tumbuk kasar dan jangan halus sangat.
Tumis sesudu sos tiram. Kalau tiada pun tak apa.
Ads
Selepas itu masukkan balik bahan yang ditumbuk tu, masukkan garam dan gula ikut kesesuaian. Sebab kander gula cili kering yang menggerutu, pedas maut. Jadi lebihkan gula sikit.
Masukkan tiga biji telur. Bila dah masukkan, telur akan mula memasak, jadi kaiskan yang putih kerana mahu bahagian kuning separuh cair. Hehe…termiss gambar masukkan telur. Ni gambar selepas 3-4minit.
Tarik perlahan-lahan putih telur yang sudah masak. Hehe hati-hati jaga kuning tu macam jaga baby tau! Pecah dia, ceraaahhh masa depannn
Akhir sekali bila kuning telur sudah mencapai tahap piawaian, angkat dan letak atas telur putih yang di angkat awal tadi.
Penggunaan bunga harum sundal malam memberikan sentuhan klasik buat gubahan sirih junjung ini.
Bahan-bahan:
Daun sirih, bunga peacock, bunga ros, bunga carnation, bunga harum sundal malam, span basah
Langkah demi langkah:
Cucukkan bunga harum sundal malam di tengah-tengah span basah.
Hias di sekeliling bunga tadi dengan daun sirih.
Kemudian, serikan dengan bunga carnation.
Selang-selikan pula dengan bunga ros.
Langkah akhir, hiasi dengan bunga peacock mengikut kesesuaian.
Tahukah Anda Harum sundal malam atau nama saintifiknya, Polianthes tuberosa boleh diproses menjadi wangian, minyak urut dan juga lotion. Perhiasan bunga ini pada upacara perkawinan di nusantara dikatakan memberi gairah tersendiri untuk pasangan pengantin baru. Mengikut kajian, haruman yagn dihasilkan oleh bunga harum sundal malam ini juga mampu meningkatkan libido.
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bahan-bahannya :
seikat kacang buncis (atau 12 btg)
1 batang carrot
Bunga kobis
2 biji Tauhu. 1 biji dipotong 9
5 ekor Udang size M
.
Bahan2 utk ditumbuk :
4 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1/2 labu bawang besar
7 tangkai cili merah/api
1 genggam ikan bilis
2 cm belacan yg telah dibakar
gula1/2 sudu teh
Bahan2 utk memasaknya :
Garam secukup rasa
2 sudu sos tiram
1 sudu teh perasa ayam maggie
1 sudu teh perasa ikan bilis maggie
1 senduk minyak masak
Caranya :
1. Tumbuk semua bahan yang perlu ditumbuk seperti yg disenaraikan.
2. Goreng tauhu (tak perlu garing sgt). dan ketepikan
3. Panaskan minyak, dan tumiskan bahan yg ditumbuk hingga naik bau. Masukkan semua sayur2.
4. Jika perlu, campurkan 4 sudu air. tambahkan garam, sos tiram, perasa ayam dan ikan bilis. Tutup kuali dengan penutup. Biarkan kira-kira 5 minit sehingga sayur jadi ’empuk’. masukkan udang dan tauhu yg telah digoreng tadi.
5. Sedia untuk dihidangkan dan selamat mencuba.
Masak Sayur campur Chinese Style..
Cara simple mak mentua kita,auntie Chew.semudah ABC.
Bahan
1.Shitakae Mushroom (Rendaman Semalaman,Kalau malas rendam air panas.Kalau malas juga..Tak payah makan la😂)
2.Brokoli
3.Carrot
Bahan hiris & tumis ;
1.Bawang Putih -Hiris nipis dlm 3Ulas
2.Halia – 1 hiris
3.Sos Tiram
4.Tepung jagung(dalam 1 sudu teh kecik,larutkan degan air setengah cawan)
5.Minyak *utk menumis
Cara-cara ;
1.tumis halia & bawang putih.Dah naik bau & kekuningan . Masukkan sos tiram sikit.kacau sampai naik bau,masukkan air..api sederhana kecik & kacau lagi.Masukkan shitakae mushroom(Shitakae mushroom nak potong blh.Tak nak blh.Janji batang dia buang.Sebab keras)
2.Kacau..pastu masukkan carrot.Kacau lagi.Masa ni blh la nak letak garam sikit atau serbuk perasa.Optional.Kalau rasa dah tak nak pun tak pe sbb Sos tiram dah ada rasa masin manis tu.Pastu kecikkan api sikit.
3.Masukkan brokoli.Kacau..Pastu last masukkan air tepung jagung tadi..kacau sikit sampai sebati then siap!😍 Sedia utk dimakan.
Sumber Resepi :Nurain Ain
Sayur Pakchoy
Resepi👍👍
Pakchoy dibelah dua
Seulas bwg putih dicincang
3tangkai cili padi dicincang
1sudu mkn myk masak
3sudu besar oyster sos
Secubit garam
1.Tumis bwg putih n cili hingga garing angkat ketepikan..
2.Dalam mnyak tumisan td letak air skit masukn sos tiram prasakn n masuk pakchoy celur je sayur manja2 angakt masukan dlm pinggan..
3.taburkan dgn bwg n cili goreng td..siap
Resepi Kobis Goreng Ala Mamak
Bahan-Bahan:
1/2 biji sayur kobis, hiris kasar
1/2 batang karot, potong halus memanjang
1 sudu kecil biji sawi
2-3 tangkai daun kari
cili kering dan cili hidup
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan parut halus (menjadi pes):
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Cara Penyediaan:
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan parut halus bersama biji sawi.
Apabila bahan tumis sudah kekuningan dan biji sawi sudah mula meletup kecil, masukkan daun kari, cili kering dan cili hidup kemudian kacau sehingga naik bau.
Masukkan pula kobis dan kunyit. Masak kobis sampai layu dan perasakan dengan garam serta gula secukup rasa. Tuang sedikit air supaya semua bahan bergaul sebati.
Tips:
Sayur ni sedap jika kobis nya dimasak sehingga lembut dan layu. Che Nom lebih suka gunakan kobis Cameron berbanding Kobis Beijing yang nipis.
KACANG BUNCIS SAMBAL TUMIS
Sayur ni maklong masak tengahari tadi.. manakala kacang buncis ni maklong beli dah tiga hari lepas.. masa ni haraga runtuh.. mana taknya 1kg harganya cuma rm1.90.. terkejut beruk maklong.. maklong pun belilah 1/2kg..
Hari ni maklong masak sambal je.. sebab cili kisar dah ada kan tinggal tumbuk bahan2 lain2nya.. goreng2 dah siap kan..
Bahan:
1/2kg kacang buncis potong serong
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
sedikit belacan
segenggam ikan bilis
3 sudu cili kisar
garam & aji
sedikit gula
Cara:
tumbuk bahan2 bertanda (*)..
panaskan minyak.. masukkan ikan bilis.. goreng sekejap jangan sampai garing..
masukkan bahan tumbuk.. tumiskan hingga kekuningan..
masukkan pula cili kisar.. tumis hingga naik bau..
masukkan kacang buncis.. garam.. aji dan gula secukup rasa..
bila kacang dah agak lembut.. tutup api
sedia untuk dihidang..
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bahan-bahan :
3 biji telur
4 s/mkn cili yg telah dikisar bersama dgn bawang merah & putih
3 s/mkn cili sos
1 s/mkn gula merah
2 s/mkn gula pasir
garam secukup rasa
Cara-caranya :
1. tumis cili kering hingga masak
2. masukkan cili sos
3. masukkan gula merah, gula pasir & garam
4. rasa dah meletop, pecah kan telur sebiji-sebiji dalam kuali, biarkan telur 1/2 masak, terbalikkan .. korang kaup manja telur tu dlm kuali baru jadi hancur-hancur tu. ~>> Nak jd hancur halus-halus, masa korang dah pecahkan telur, terus aje gaul telur tu dangan sambal, siap
5. sedia untuk dihidang
TELUR GORENG KICAP PEDAS
Resepi :
Telur 4 biji
Sebiji Bawang besar dihiris halus*
Cili padi 7 biji dihiris*
Setengah biji Tomato dipotong dadu*
Kicap*
4 biji Limau kasturi dibelah 2
Minyak untuk menggoreng
Caranya :
Goreng telur. Angkat dan letak dalam pinggan.
Campurkan semua bahan bertanda bintang* dan kicap, di dalam bekas lain. Perah sedikit limau kasturi.
Tuangkan di atas telur yang siap digoreng tadi.
Resepi telur masak kurma
Bahan:
10biji telur -rebus
2paket kecil rempah kurma
5ulas bawamg putih (hiris)
1labu bawang merah besar -hiris besar)
1inci halia
2biji tomato (optional)
1biji lobak merah
Kulit kayu manis
Buah pelaga
Bunga lawang
Air asam sikit
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Tumis bawang putih, bawang merah, halia, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang sampai naik bau…masukkan rempah kurma yg telah dibancuh dgn air …tumis sampai pecah minyak ..
Masukkan air asam, dan air sedikit demi sedikit, kacau hingga sebati. Masukkan kentang, lobak, msak sehingga empuk. Masukkan telur, cili merah, tomato, dan garam secukup rasa ..lepas tu adjust lah kuah dia nk pekat @ cair …
TELUR MASAK SOS ikhlas dari LILY
BAHAN:
2 biji bawang besar dihiris kasar
3-4 inci halia dihiris kasar
3-4 sudu makan cili kering kisar
Sos tomato Kimball(lebih Dr sos cili UTK gantikan asam jawa)
Sos cili Life(kuantiti sikit dari sos tomato)
Kicap manis Life(4-5sudu makan)
Sedikit air
Telur goreng
Minyak menumis
1 tin kecil kacang peas(x perlu buang air)
CARA:
Panaskan minyak
Tumiskan cili kering kisar hingga masak dan pecah minyak
Masukkan SEPARUH kuantiti bawang besar hiris dan halia hiris
Kacau hingga bawang layu
Masukkan semua sos dan kicap bersama sedikit air
Masak hingga mendidih
Masukkan baki bawang besar dan kacang peas
Kacau rata..
Masukkan telur goreng renihkan seketika..
Dan siappp!
*X perlu garam atau asam jawa na..cukupkan semua rasa dgn bahan di atas..
Sup telur
Tumis bawang merah, bwg putih dan cili besar potong
Masukkan air
Masukkan 1 cube ayam knorr
Bila mendidih pecahkan telur sebiji sebiji
Masukkan garam dan adjust rasa
Bila telur masak, masukkan suhun (rendam dulu 10 minit)
Masukkan daun bawang
Tutup api
Siap