Ubah Selera Korea. Ini Cara Buat Japchae Sedap Macam Kat Kedai Korea!

Share

Bila duduk rumah ni, tekak memang minta makan macam-macam. Pantang nampak iklan makanan, laju betul tangan nak pesan dari rumah. Buat pasangan yang baharu berkahwin, keterujaan untuk menghidangkan makanan yang enak buat suami tercinta.

 

Kali ni apakata anda cuba menu baharu. Kepada peminat Kpop atau peminat setia makanan Korea, anda boleh cuba buat Japchae ini sendiri di rumah. Yang ada anak-anak pun boleh makan juga sebab Japchae ni tak pedas dan sangat menyelerakan!

 

Perkongsian Puan Zurina Zulkefli ni memang dinanti-nantikan. Nampak macam kat kedai pula Japchae yang disediakan sendiri! Jom kita belek cara memasak Japchae ni.

=======================================================

Japchae Korea
Selalu orang keliru Japchae ni suhun ke?
**Untuk gambaran lebih jelas, sila lihat gambar terakhir.
Saya jawab bukan, Japchae ni hidangan yang menggunakan mi kaca (sweet potato glass noodles), secara fizikal lebih kurang suhun tapi dari bahan yang berbeza. Tekstur mi kaca ni lebih kenyal berbanding suhun yang sedikit halus. Boleh rujuk gambar akhir.
Hari ni saya masak Japchae untuk bekal minum petang suami di tempat kerja. Rasa Japchae ni sedap sebab campuran sayur yang banyak.
“Kalau saya nak cuba masak Japchae, tapi guna suhun tak boleh ke?” Boleh je, guna resepi yang sama tapi pastikan suhun yang dimasak tidak terlalu kembang.
Mi kaca yg diambil separuh dari paket, rebus selama 5 minit. Sehingga lembut, angkat dan toskan. Letak tepi.
Campuran sayur mesti mempunyai 5 jenis warna yang pelbagai.
1. Hijau – Sayur pak choi atau bayam, rebus dan toskan.
2. Kuning – Telur ayam dimasak dadar.
3. Jingga – Lobak merah, dihiris memanjang dan sangai di atas kuali dengan secubit garam.
4. Putih – Bawang Holland, dihiris dan disangai.
5. Hitam – Cendawan shitake /kulat hitam / daging perap kicap. Hiris memanjang masak.
Sos hitam:
✓ 3 sb kicap cair/masin
✓ 3 sb kicap pekat
✓ 2 sb sos tiram
✓ 2 sb minyak bijan
✓ 1 sb gula/gula perang
✓ 1 sk garam
Campurkan kesemua sekali dan masak di atas kuali sehingga sebati.

 

Tuangkan sos hitam ke atas mi kaca yang direbus tadi.

 

Gaul sebati.

 

Masukkan campuran sayur tadi.

 

Gaul rata.

 

Tambah biji bijan yang telah disangai.

 

Siap!

 

Nampak mudah kan? Bolehlah kita cuba untuk makan petang atau malam nanti. Selamat mencuba!

Published by
Anis Nor